Plahotniuc face praf opoziția care se împotrivește votului mixt: Acești politicieni se tem de contactul direct cu cetățenii în alegeri

plahotniuc

Partidul Democrat va analiza opinia Comisiei de la Veneția cu privire la schimbarea sistemului electoral în RM și va începe să lucreze pentru a face în proiect modificările necesare, a anunțat liderul PD, Vlad Plahotniuc. Potrivit lui, formațiunea pe care o conduce vrea să analizeze expertiza tehnico-juridică, în așa fel încât inițiativa să fie în acord cu standardele internaționale în materie electorală.

Urmează ca zilele următoare să primim opinia Comisiei de la Veneția în legătură cu proiectul retransmis de Președintele Parlamentului, domnul Andrian Candu, privind schimbarea sistemului electoral. Am văzut zilele acestea multe speculații pe marginea acestui lucru. Se insistă că ar urma să fie primit un aviz, când de fapt este vorba de o serie de recomandări privind inițiativa transmisă chiar de către noi spre expertiză Comisiei de la Veneția.  Și aș vrea să fie foarte clară poziția PDM față de această expertiză: noi o vom analiza cu toată deschiderea și interesul. Chiar noi am transmis proiectul privind schimbarea sistemului electoral Comisiei de la Veneția tocmai pentru că ne dorim să avem această expertiză tehnico-juridică, în așa fel încât inițiativa să fie una în acord cu standardele internaționale în materie electorală. Imediat ce primim această expertiză, noi o vom analiza și vom începe să lucrăm pentru a face în proiectul nostru modificările necesare.

Președintele PD a mai spus că urmează să aibă loc mai multe consultări pe intern, dar și în extern, imediat ce vor primi recomandările, după care să găsească formulele cele mai bune pentru ca schimbarea sistemului electoral în R. Moldova să fie făcută în concordanță deplină cu recomandările juriștilor Comisiei de la Veneția.

Faptul că opoziția neparlamentară și un număr foarte mic de ONG-uri care își demonstrează afilierea politică, luptă împotriva dreptului moldovenilor de a-și alege direct deputații, considerăm că este un lucru regretabil. Respectăm dreptul lor de a avea altă opinie și dreptul de a și-o manifesta așa cum doresc ei, însă nu putem accepta ca aceste mici grupuri să ia în captivitate termenul de societate civilă și să aibă pretenția că îi reprezintă pe toți moldovenii, atâta vreme cât în realitate s-a văzut că ei de fapt reprezintă un grup foarte mic de cetățeni.

Totodată, Plahotniuc a criticat opoziția că se ascunde „cu lașitate” după câteva ONG-uri și că nu are curajul să iasă deschis în fața oamenilor și să le explice de ce vor să le impună să voteze în continuare deputații pe liste de partid, unde să poată ascunde oameni necunoscuți și incompetenți.

Acești politicieni se tem de contactul direct cu cetățenii în alegeri, de asta nu le place sistemul votului direct, nu au ce să le ofere, în afară, desigur, de demagogie și populism. Nu întâmplător cetățenii își doresc de atâția ani această schimbarea sistemului electoral. Oamenii vor să știe ce deputați trimit în Parlament. Și eu consider că e dreptul lor să ceară asta, să poată evalua ei fiecare candidat în parte, așa cum e firesc s-o facă. Noi vom merge mai departe împreună cu cetățenii în acest demers de schimbare a sistemului electoral, dar vom munci desigur mult pentru ca această schimbare să fie făcută în acord cu practicile internaționale în materie electorală.

You may also like

Comments are closed.

By