Atenție la regulile de aflare în zona de frontieră!

politia de frontiera

Poliția de Frontieră informează că, în perioada estivală, tot mai des sunt ignorate regulile de aflare în zona de frontieră, în special de către tineri, care aleg să-și petreacă timpul liber pe malurile râurilor Prut şi Nistru sau a lacurilor din apropiere, fără avizul Poliției de Frontieră, consumând băuturi alcoolice, înotând pe malul opus al râurilor și încălcând orice normă a moralității.

Conform datelor statistice deţinute la nivelul Poliţiei de Frontieră, de la 1 iunie şi până în prezent au fost înregistrate 14 cazuri de încălcare a regimului zonei de frontieră cu documentarea a 25 de persoane, dintre care 20 cu scopul de odihnă şi alţi 5 pentru pescuit ilegal. Comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut numărul de încălcări este în creștere (în an. 2016 – 12 caz, 18 persoane).

Pentru a depăşi situațiile neplăcute, Poliția de Frontieră vine cu unele recomandări:

Doritorii de a se afla la frontieră trebuie să dețină permisul de acces în zonă. Actul respectiv oferă titularului dreptul aflării în limita sectorului şi în perioada indicată în permis, precum şi dreptul de a desfăşura activităţile înscrise în acesta. Permisul de acces în zona de frontieră poate fi obţinut la Departamentul Poliţiei de Frontieră al MAI sau la subdiviziunile teritoriale (Sectoarele Poliţiei de Frontieră), prin prezentarea a unui set de documente în conformitate cu Legea nr.215 cu privire la frontiera de stat.

Poliția de Frontieră are dreptul să refuze eliberarea permisului dacă au fost introduse măsuri de intensificare a supravegherii frontierei, în caz de situaţii excepţionale apărute în zona de frontieră, dacă persoana are antecedente penale nestinse ori a încălcat anterior regimul frontierei de stat sau regimul zonei de frontieră, inclusiv în caz de falsificare sau de folosire abuzivă a permisului.

Totodată, în zona de responsabilitate, desfăşurarea activităţilor economice şi de altă natură de către persoanele fizice sau juridice, nu trebuie să dăuneze sănătăţii populaţiei, securităţii R.Moldova şi statelor vecine, cât și să împiedice întreţinerea şi supravegherea frontierei de stat.

Poliţia de Frontieră solicită populației locale să manifeste o atitudine conştiincioasă faţă de regulile existente la frontieră. La fel, să se comporte decent atunci când se află la odihnă pe malurile apelor de frontieră din zona de responsabilitate. Totodată,, poliţiştii de frontieră recomandă părinţilor ca în perioada de vară să nu permită copiilor mersul la scăldat, fără supraveghere.

You may also like

Comments are closed.

By