Anchetă finalizată în cazul copilului abuzat la grădinița 55 din Chișinău. Educatoarea și dădaca și-au dat demisia

Screenshot_1

Astăzi au fost încheiate concluziile evaluării cazului de violenţă asupra copilului de la o grădiniţă din Chişinău, semnalat recent de mass-media.

Cazul a ajuns în atenţia Premierului pe 1 iunie, care a solicitat, de urgență, constituirea unui grup de lucru intersectorial pentru cercetarea în amănunt a acestuia. Membrii grupului au comunicat cu directoarea grădiniței, cu educatorii, precum şi cu părinţii.

De asemenea, mai mulţi copii din grupa educatoarei vizate au fost evaluați de psihologi experimentați. Astfel, cazuri de abuz verbal în raport cu copiii din grupa respectivă au fost confirmate, atât de educatoare, cât şi de copii.

Urmare a anchetei, Direcţia Generală Educaţie, Tineret, Sport a Consiliului municipal Chişinău urmează să întreprindă măsurile de rigoare cu privire la sancţionarea disciplinară a directoarei pentru tolerarea comportamentului abuziv al cadrelor în raport cu copiii și inacțiune după sesizarea efectuată de părinți.

De asemenea, s-a constatat că educatoarea şi ajutorul de educatoare au depus cerere de demisie încă pe 31 mai curent.

Totodată, la indicaţia Premierului, a demarat procesul de elaborare a procedurii de organizare a evaluării la scară naţională a tratamentului copiilor în instituţiile de educaţie timpurie. În acest proces sunt antrenate Comisiile multidisciplinare de la nivelul autorităţilor locale. Totalurile evaluării naţionale și măsurile ce se impun a fi realizate vor fi prezentate spre examinare și aprobare Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului până la 5 iulie 2017.

Amintim că, scandalul a luat amploare după investigația RISE. O mămică s-a plâns că băiețelul ei, care frecventează Grădinița numărul 55 din Chișinău, și-a schimbat comportamentul. Femeia l-a echipat cu un dispozitiv de înregistrare, ascuns într-un ceas de mână, și l-a trimis cu el timp de mai multe zile la grădiniță. Din înregistrări, s-a constatat că atât educatoarea, cât și ajutorul de educator strigă la copii și chiar îi lovește. Inițial directoarea grădiniței a dat vina pe copii și părinții acestora, după care, a recunoscut că în instituție au loc cazuri de agresivitate verbală.

You may also like

Comments are closed.

By