Votul uninominal // Peste 40 de ONG-uri și asociații obștești au expediat o declarație către liderii din UE și SUA

rm ue drapel

Un șir de organizații neguvernamentale și asociații obștești din Republica Moldova au semnat o declarație către liderii din Uniunea Europeană și Statele Unite prin care cer implicarea în dezbaterea privind schimbarea sistemului de vot pentru alegerea Parlamentului.

În total, declarația a fost semnată de 41 de ONG-uri și asociații obștești din Moldova. Acestea au venit cu un mesaj către președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, șeful Delegației Uniunii Europene, Pirkka Tapiola, și către Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit.

Semnatarii solicită structurilor europene să mențină o perspectivă echilibrată asupra dezbaterilor și evoluțiilor din politica moldovenească referitor la schimbarea sistemului de vot.

„Credem că dezbaterea legată de votul uninominal trebuie depolitizată și trebuie să țină cont de consecințele schimbării sistemului de vot asupra cetățeanului și mai puțin asupra politicianului. Vă scriem pentru că este important ca dumneavoastră să cunoașteți că voința poporului nostru este de a reforma actuala clasă politică, inclusiv prin trecerea la un sistem de vot care transferă alegătorului mai multă putere în raport cu deputații aleși. Considerăm că actorii politici care refuză progresul, reformele și modernizarea clasei politice greșesc profund, iar dorința noastră este ca dumneavoastră să mențineți o perspectivă echilibrată asupra dezbaterilor și evoluțiilor din politica moldovenească”, se spune în declarație.

Totodată, semnatarii menționează că cetățenii RM, atât cei din țară, cât și moldovenii din diasporă, își doresc schimbarea sistemului electoral prin introducerea votului uninominal.

„Conform sondajelor de opinie, 78% dintre cetățenii de pe teritoriul țării susțin introducerea votului uninominal, în timp ce 51% dintre cetățenii din străinătate susțin introducerea acestui sistem (și încă 21% introducerea unui sistem mixt). Pentru ei, reformarea politicii este un lucru important, iar ei văd în introducerea votului uninominal, alături de alte măsuri, o cale pentru schimbarea în bine a politicii din Republica Moldova. Considerăm deci și noi, în acord cu majoritatea cetățenilor moldoveni, că modificarea sistemului electoral pentru alegerea Parlamentului ar fi un pas bun, un pas înainte pentru îmbunătățirea relației dintre clasa politică și cetățeni”, se menționează în scrisoare.

La fel, reprezentanții celor 41 de ONG-uri și asociații obștești condamnă atitudinea unor politicieni care au început o anti-campanie agresivă și care se declară împotriva votului uninominal.

„Acești politicieni nici nu vin cu soluții concrete privind redarea încrederii cetățenilor în clasa politică și nici nu acceptă soluțiile propuse de alții. Ei refuză să schimbe ceva și refuză să se schimbe ei înșiși, optând pentru o opoziție totală la orice inițiativă de reformare a clasei politice. Condamnăm această atitudine complet neconstructivă, pe care o punem pe seama faptului că partidele pe care le reprezintă nu sunt suficient de pregătite pentru a propune electoratului figuri credibile pentru alegerile uninominale”

Mai jos textul integral al declarației și lista semnatarilor:

În atenția

Președintelui Consiliului European, Donald Tusk
Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker
Președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani
Șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola
Ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit

Stimați lideri din Uniunea Europeană şi Statele Unite,

Vă scriem pentru a vă informa despre o dezbatere importantă care are loc acum în societatea din Republica Moldova – dezbaterea despre schimbarea sistemului de vot pentru alegerea Parlamentului.

După cum probabil știți, alegerile parlamentare sunt programate în Moldova pentru sfârșitul anului 2018, deci peste mai bine de un an și jumătate. În acest context, la începtul lunii martie curent, unul dintre partidele parlamentare a lansat propunerea de modificare a sistemului electoral actual (proporțional, pe liste) prin introducerea votului uninominal. A fost depus în Parlament un proiect de lege privind votul uninominal, iar ulterior el a fost trimis spre consultare Comisiei de la Veneția. Au avut loc deja o serie de dezbateri publice pe marginea acestui proiect, iar dezbaterile vor continua în săptămânile și lunile următoare.

Din păcate, această temă a fost tratată de către unele partide doar din perspectiva interesului lor electoral și prea puțin din punctul de vedere al efectelor asupra societății. Din punctul nostru de vedere, cel mai important lucru de precizat este faptul că cetățenii moldoveni își doresc schimbarea sistemului electoral prin introducerea votului uninominal – atât cetățenii care locuiesc pe teritoriul național, cât și numeroasa noastră diasporă. Conform sondajelor de opinie, 78% dintre cetățenii de pe teritoriul țării susțin introducerea votului uninominal, în timp ce 51% dintre cetățenii noștri din străinătate susțin introducerea acestui sistem (și încă 21% introducerea unui sistem mixt) 1. Pentru ei, reformarea politicii este un lucru important, iar ei văd în introducerea votului uninominal, alături de alte măsuri, o cale pentru schimbarea în bine a politicii din Republica Moldova. Trebuie să știți faptul că încrederea cetățenilor în Parlament este foarte scăzută – 68% nu au deloc încredere în această instituție, iar 25% au încredere redusă

2. Prin urmare, dorința cetățenilor lor de a vedea reforme în această zonă este absolut justificată. Considerăm deci și noi, în acord cu majoritatea cetățenilor moldoveni, că modificarea sistemului electoral pentru alegerea Parlamentului ar fi un pas bun, un pas înainte pentru îmbunătățirea relației dintre clasa politică și cetățeni.

În timp ce această inițiativă de modificare a sistemului electoral are susținerea importantă a publicului, o serie de politicieni au început o anti-campanie agresivă. Acești politicieni nici nu vin cu soluții concrete privind redarea încrederii cetățenilor în clasa politică și nici nu acceptă soluțiile propuse de alții. Ei refuză să schimbe ceva și refuză să se schimbe ei înșiși, optând pentru o opoziție totală la orice inițiativă de reformare a clasei politice. Condamnăm această atitudine complet neconstructivă, pe care o punem pe seama faptului că partidele pe care le reprezintă nu sunt suficient de pregătite pentru a propune electoratului figuri credibile pentru alegerile uninominale.

Credem că dezbaterea legată de votul uninominal trebuie depolitizată și trebuie să țină cont de consecințele schimbării sistemului de vot asupra cetățeanului și mai puțin asupra politicianului. Vă scriem pentru că este important ca dumneavoastră să cunoașteți că voința poporului nostru este de a reforma actuala clasă politică, inclusiv prin trecerea la un sistem de vot care transferă alegătorului mai multă putere în raport cu deputații aleși. Considerăm că actorii politici care refuză progresul, reformele și modernizarea clasei politice greșesc profund, iar dorința noastră este ca dumneavoastră să mențineți o perspectivă echilibrată asupra dezbaterilor și evoluțiilor din politica moldovenească.

Lista organizaţiilor neguvernamentale şi asociaţiilor obşteşti semnatare:

Consiliul Național Consultativ al Șefilor Direcțiilor/Secțiilor Cultură și Oamenilor de Cultură

Consiliul Național al Organizațiilor Studențești din Moldova (CNOSM)

Societatea Modernizată prin Aspectele Reformelor Teritoriale (SMART)

Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM)

A.O. „Perlele Moldovei”

Asociația Muzical-Corală, Chișinău

Fundația pentru Relații Moldo-Japoneze, Chișinău

Partidul Verde Ecologist din Moldova

A.O. „Uniunea pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor”

Centrul de Reabilitare şi Integrare Socială a Copiilor cu Dizabilităţi de Intelect a

Asociația Fondul Scrisului și Culturii Slavone din R. Moldova

Asociația Tineretului Ucrainean din Moldova „Zladoga”

Comunitatea Femeilor Ucrainene din Republica Moldova

Comunitatea Găgăuză din Republica Moldova, Chișinău

Uniunea Polonezilor din Republica Moldova, Chișinău

Gildia Antreprizătorilor Ruși, Chișinău

Asociația Lucrătorilor Instituțiilor de Învățămînt Slavone, Chișinău

Organizația obștească „Diaspora Georgiană”, Chișinău

Centrul Național al Romilor

Congresul Azerilor din Republica Moldova

Liga Tineretului din Raionul Leova „Speranța”, or. Leova

A.O. Ave Natura

A.O. Ilinca-Art

A.O. Floresitas

A.O. Rafael Star

A.O. Plai Înfloritor

A.O. Ștefan cel Mare și Sfânt

A.O. FACEMM

Fundația Cultură Nicolae Glib

A.O. Familii Migrante

Societatea Culturală „Pasărea Phoenix”

A.O. „Mereu Aproape”

A.O. Homecare, Chișinău

Centrul Politici și Strategii în sănătate, Chișinău

A.O. Angelus-Moldova, Chișinău

A.O. „Mamele pentru viață”

A.O. Codrenii, Şipoteni

A.O. Epitrop, Călărași

A.O. Mihail Sadoveanu, Călărași

Fundaţia Ecoul Cernobîlului

A.O. Reciclare

You may also like

Comments are closed.

By