Taxe de protecţie pentru zeci de companii petroliere. Un angajat al Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului şi directorul unei companii, reţinuţi

mita_0

Un inspector din cadrul Direcţiei control metrologic şi produse petroliere a Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului a fost reţinut, în această dimineaţă, de procurori şi CNA pentru corupere pasivă. Funcţionarul este bănuit că ar fi perceput taxe de protecţie de la agenţi economici, specializaţi în comercializarea produselor petroliere, pentru a nu efectua controale planificate şi inopinate, dar şi pentru alte servicii. Potrivit informaţiilor deţinute, acesta susţinea că banii sunt pentru sine şi şefii săi.

Pentru a nu sancţiona companiile, în cadrul controalelor, taxele erau de până la 500 de euro, iar pentru neefectuarea verificărilor, sumele erau de câteva ori mai mari. Astfel, denunţătorul, care este şi şeful inspectorului, a declarat că bănuitul ar fi încercat să-l corupă cu 220 000 de lei – sumă care urma să fie achitată trimestrial, în rate, a câte 55 000 de lei. Potrivit planului propus de inspector, 50 la sută i-ar fi revenit lui pentru mediere, iar alte 50 la sută urmau să fie împărţite între şeful direcţiei şi directorul Agenţiei.

Astfel, în lunile ianuarie şi aprilie 2017, a fost documentată, sub controlul CNA, transmiterea sumelor de 30 000 de lei şi 27 500 de lei către şeful Direcţiei. Banii ar fi fost pentru protejarea a 22 de staţii PECO prin nesoluţionarea petiţiilor venite de la cetăţeni, verificarea superficială a companiilor incluse în listă sau ignorarea altor abuzuri. Concomitent, procurorii şi CNA au documentat transmiterea banilor de la directorul unei companii petroliere către inspectorul APC.

Dimineaţă, ofiţerii CNA şi procurorii au desfăşurat percheziţii la domiciliu, automobilul şi biroul de serviciu al angajatului APC, dar şi la agentul economic. Ambii au fost reţinuţi pentru 72 de ore şi sunt cercetaţi pentru corupere pasivă şi activă. Legislaţia în vigoare prevede o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare pentru corupere pasivă şi până la 12 ani de detenţie cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale pentru corupere activă.

You may also like

Comments are closed.

By