Spălare de bani în domeniul farmaceutic! Camuflau prețurile în „off-shore”, iar apoi vindeau medicamente la prețuri triple

medicamente

Procuratura municipiului Chişinău şi Serviciul de Informaţii Securitate în comun cu Direcţia de Poliţie a municipiului Chişinău au identificat şi documentat o schemă frauduloasă de evaziune fiscală de proporţii, implementată de către unii agenţi economici specializaţi în importul şi comercializarea produselor farmaceutice în Republica Moldova, inclusiv şi asigurarea instituţiilor medicale din ţară cu medicamente în baza licitaţiilor publice centralizate.

Importurile de produse farmaceutice se realizau prin intermediul companiilor intermediare înregistrate în zonele „off-shore” în vederea camuflării preţurilor reale la medicamente, stabilite de producător, declarând organelor vamale şi de control ale Republicii Moldova preţuri majorate de trei ori, fapt ce se reflecta în costurile finale pentru consumatori.

Agenţii economici investigaţi în acest sens, au importat pe parcursul 2013 – 2016 produse farmaceutice din India, China, la preţuri majorate prin intermediul companiilor off-shore, în valoare de peste 15 milioane lei.

În rezultat, la data de 29.05.2017, procurorii şi ofiţerii SIS au descins simultan la nouă adrese din mun. Chişinău, fiind ridicate acte contabile, ştampile, înscrisuri de ciornă, calculatoare, purtătoare de informaţii electronice şi bani cash în sumă de circa 42 de mii de dolari SUA.

You may also like

Comments are closed.

By