Schimbarea sistemului electoral, votat aproape în unanimitate în Parlament

parlament

Parlamentul a adoptat în prima lectură proiectul privind introducerea sistemului uninominal, cu votul a 52 de deputaţi. În lectură finală, proiectul va fi votat în iunie, după avizul Comisiei de la Veneţia. La fel, deputații s-au pronunțat astăzi pentru introducerea sistemului de vot mixt, proiectul fiind susținut cu 74 de voturi.

În rezultatul dezbaterilor, Comisia Juridică a propus cu unanimitate de voturi ca cele două proiecte să fie comasate.

„Comisia a examinat minuţios problema comasării acestor două proiecte de lege într-un concept unic consolidat şi comunică următoarele: ambele proiecte vizează aceeaşi problemă de modificare a sistemului electoral în cadrul alegerilor parlamentare. Astfel, proiectul comasat şi înglobat va cuprinde următoarele elemente conceptuale agreate: Deputaţii vor fi aleşi prin sistemul electoral mixt în baza conceptului proiectului 123 pe circumscripţii electorale uninominale, vor fi aleşi 51 de deputaţi prin vot direct într-un singur tur cu majoritate. Deputatul ales prin circumscripţii uninominale nu va putea fi revocat prin referendum local, candidaţii vor colecta cel puţin 600 de semnături, în localităţile din stânga Nistrului se vor organiza alegeri conform proiectului 123”, a specificat şefa Comisiei Juridice, Raisa Apolschi, în cadrul ședinței Parlamentului.

După ședința Legislativului, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că Partidul Democrat acceptă accest compromis, dar nu renunță la votul uninominal. Candu a menționat că vor reveni la acest proiect după alegerile din 2018.

„Pe termen scurt acceptăm acest compromis, dar pe termen lung nu renunţăm la uninominal. Am dat dovadă de flexibilitate şi deschidere. Credem cu tărie că votul uninominal era mai potrivit pentru cetăţeni. Varianta integrală rămâne pe agenda noastră, însă nu pentru alegerile parlamentare următoare”, a adăugat preşedintele Parlamentului. Alegerile din 2018 vor fi după sistem mixt, oamenii vor vedea schimbările, după care vom veni cu schimbările pentru alegerile din 2022”, a declarat Candu.

Menționăm că fracțiunea Partidului Liberal nu a votat proiectele. Deputații au părăsit sala de ședințe pe motiv că proiectul de lege privind votul uninominal a fost introdus pe ordinea de zi fără ca să fie dezbătut în comisiile parlamentare. Deputații din PCRM, la fel, nu au fost prezenți la ședința de astăzi.

You may also like

Comments are closed.

By