Răsturnare de situație! Europarlamentarul care cere amânarea finanțării Moldovei este apropiat al lui Ghimpu, iar motivul ajuns este legat de arestarea lui Chirinciuc

parlamentul-european_76303400

Presiunile enorme din ultima perioadă în Parlamentul European privind amânarea finanțării pentru Republica Moldova nu ar avea legătură cu schimbarea sistemului electorat, dar cu arestarea lui Iurie Chirinciuc și ar fi puse la cale de liderul PL, Mihai Ghimpu, scrie publicația Komsomolsocaia Pravda într-un articol în care face trimitere la surse din Parlamentul European.

“Lucruri ascunse încep să iasă la iveală, în care sunt implicați europarlamentari, dar și politicieni moldoveni care încearcă să folosească Parlamentul European pentru a rezolva anumite probleme pe care le au în justiție. Zilele trecute presa relata pe larg o declarație a europarlamentarului Petras Austrevicius, un lituanian, care este și vicepreședinte al ALDE, grupul parlamentar din care face parte PL. Acest europarlamentar a făcut presiuni enorme în ultima perioadă în Parlamentul European pentru a obține decizia de amânare a finanțării pentru Republica Moldova, scrie politics.md.

Inițial a părut a fi vorba despre schimbarea sistemului electoral, dar surse din Parlamentul European ne-au recomandat să fim atenți la un detaliu, scăpat de presa din Moldova, respectiv la insistența cu care europarlamentarul lituanian, coleg cu Mihai Ghimpu, liderul PL, susține că “arestările din ultima perioadă sunt mai degrabă motivate politic”. Cine sunt cei arestați în ultima perioadă? Figuranții din dosarul parcărilor și ministrul Iurie Chirinciuc!”, scrie publicația.

Ziarul atrage atenția și la declarațiile lui Austrevicius privind “valul de arestări din ultimul timp care par mai degrabă motivate politic”. “Nici noi nu am fi remarcat nuanța aceasta, dacă în discuțiile cu mai mulți europarlamentari din alte grupuri parlamentare nu ni s-ar fi atras atenția asupra ei. Potrivit acestora, liderul PL, Mihai Ghimpu, a făcut presiuni enorme asupra grupului parlamentar ALDE în ultimele zile pentru ca acesta să pună presiune asupra autorităților din Moldova pentru eliberarea lui Iurie Chirinciuc din arest. Declarațiile colegului de familie politică a lui Ghimpu confirmă această ipoteză, inclusiv prin interviurile date în Republica Moldova. Cei cu care am discutat spun că Ghimpu insistă foarte tare ca europarlamentarul respectiv să vină cât mai curând în Republica Moldova pentru a pune presiune în mod și mai direct asupra autorităților, în scopul eliberării lui Chirinciuc. Graba lui Ghimpu pentru a-l aduce pe Austrevicius în Moldova este legată de expirarea termenului de arest de 30 de zile al lui Chirinciuc, iar liderul liberal speră că venirea acestuia și declarațiile lui critice, ar putea influența procurorii să-l elibereze”, subliniază Komsomolsocaia Pravda.

Mihai Ghimpu a apelat și la o fundație germană importantă, pe care a rugat-o să pună presiune și ea asupra autorităților din Moldova pentru eliberarea lui Chirinciuc din pușcărie, fundație care însă ar fi refuzat solicitarea liderului liberal, mai completează sursa.

“Iată așadar că asistăm la o posibilă lovitură de teatru, Republica Moldova este lovită chiar din interiorul coaliției de guvernare, de către PL, iar motivul este legat de arestările din ultima perioadă, așa cum recunoaște chiar cel care a inițiat amânarea finanțării pentru Republica Moldova, europarlamentarul ALDE. Este legat de disperarea lui Mihai Ghimpu de a-l salva pe prietenul și colegul său Iurie Chirinciuc de răspundere penală. Dacă inițial se credea că ceea ce se întâmplă în Parlamentul European este legat de insistențele opoziției, apele par să se tulbure și să arate un alt interes ascuns, care a ajuns și la urechile unor înalți oficiali europeni, iar riscul apariției unui scandal în Parlamentul European privind modul în care europarlamentarul lituanian a acceptat să facă presiune asupra instituțiilor de drept din Moldova este mare”, concluzionează Komsomolsocaia Pravda.

Precizăm că Partidul Liberal este parte a grupului ALDE, de unde face parte și europarlamentarul Petras Austrevicius, care a insistat pentru amânarea unei finanțări pentru Republica Moldova.

You may also like

Comments are closed.

By