RAPORTUL Guvernului // R. Moldova a înregistrat în 2016 o creștere economică peste așteptări

bani

Republica Moldova a înregistrat în 2016 o creștere economică peste așteptări, în pofida dificultăților economice și financiare înregistrate la începutul anului – problemele din sectorul financiar bancar, înghețarea asistenței externe, credibilitatea redusă din partea partenerilor externi, se spune în raportul de activitate al Guvernului prezentat astăzi de premierul Filip.

Conform raportului, economia a înregistrat o creștere de 4,1%, Produsul Intern Brut însumând 134,5 miliarde de lei. Au fost înregistrate creșteri practic în toate sectoarele economiei – agricultură, comerț, tehnologii informaționale.

Producția agricolă a crescut cu 18,6%. Volumul producției industriale a crescut cu aproape un procent în comparație cu 2015 . Exporturile s-au majorat cu 4%, iar importurile cu 1 %. La fel, s-a înregistrat un nivel scăzut al inflației. Rata inflației a constituit 2,4%, fiind cu 11,2 puncte procentuale mai mică decât în 2015. Leul moldovenesc s-a apreciat față de euro și s-a depreciat ușor față de dolar. Salariul mediu brut a crescut cu peste 10%.

Câștigul salarial nominal mediu al unui salariat din economia naționaă pentru anul 2016 s-a majorat cu 10,3% și a constituit 5084 de lei. În termeni reali, salariul s-a majorat cu 3,7 la sută. Rata șomajului la nivel de țară a înregistrat 4,2%, mai mică decât în 2015, se mai arată în raportul de activitate al Guvernului pentru 2016.

You may also like

Comments are closed.

By