RAPORTUL Guvernului // Filip: Planul nostru de țară rămâne integrarea europeană a Moldovei

filip parlament.jpg60

Prim-ministrul Pavel Filip a prezentat astăzi în Parlament Raportul de activitate al Guvernului pentru anul 2016. În discursul său, premierul a reiterat faptul că, programul de guvernare al Executivului are la bază implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. La fel, Pavel Filip a menționat că R. Moldova a demonstrat pe parcursul anului 2016 seriozitate maximă în abordarea relației cu UE, iar Foaia de parcurs asumată și implementată anul trecut dovedește acest lucru.

Trebuie de asemenea notate progresele realizate privind implementarea Acordului de Asociere: aproape trei sferturi din măsurile prevăzute în Planul Național de Acțiuni din 2016 pentru implementarea acestui Acord au fost realizate. Iar un semn foarte clar al progresului înregistrat în relația cu Uniunea Europeană a fost reluarea finanțărilor europene la sfârșitul anului trecut. De altfel, dinamica foarte bună a relațiilor moldo-europene a fost vizibilă și în schimburile noastre comerciale. 65% din totalul exporturilor moldovenești s-au realizat către UE, cel mai înalt nivel atins vreodată de țară noastră în raport cu blocul comunitar.

În același timp, un succes important al RM în plan extern a fost semnarea unui program cu Fondul Monetar Internațional în luna noiembrie a anului trecut.

Am reușit ceea ce mulți spuneau că nu vom reuși. Mai mult, ne ținem de acest acord și la fel se țin și partenerii noștri: de curând, FMI a anunțat aprobarea celei de-a doua tranșe, de 21 de milioane de dolari, din împrumutul obținut în noiembrie.

Totodată, premierul a menționat că, în 2016 țara noastră a continuat comunicarea cu partenerii din NATO. Potrivit lui, Moldova are nevoie de dialog pe dimensiunea de securitate cu toți actorii relevanți din spațiul geografic al RM.

Prioritatea noastră comună trebuie să fie integritatea statului și siguranța cetățenilor. Aici nu e loc de dispută politică, ci doar de respect pentru interesul național.

Filip s-a referit, de asemenea, la problema transnistreană și la reluarea dialogului în format 5+2.

Am acordat de asemenea o atenție semnificativă obiectivelor de consolidare a statului și de reintegrare a țării. În iunie anul trecut, după o pauză de 2 ani, a fost reluat dialogul în format 5+2 dedicat problemei transnistrene. Am marcat unele progrese, dar rămân în continuare multe lucruri de făcut pentru apropierea dintre cele două maluri ale Nistrului. Nu ne pierdem însă nădejdea în rezolvarea conflictului și într-o țară reintegrată. Încurajez buna credință în negocieri, fiindcă numai astfel putem progresa sustenabil.

foto: gov.md

You may also like

Comments are closed.

By