RAPORTUL Guvernului // Filip: 2016 a fost anul stabilizării, 2017 e anul creșterii și investițiilor

filip parlament

„Acest Guvern își ține promisiunile: 2016 a fost anul stabilizării, 2017 e anul creșterii și investițiilor”, a declarat Pavel Filip în plenul Parlamentului.

În discursul său pe care l-a ținut în fața deputaților, premierul a vorbit despre domeniul economic care, în 2016, a înregistrat „bune progrese și a generat speranțe de revitalizare substanțială în anii care vin”.

Creșterea economică de peste 4% de anul trecut este o performanță, la fel ca și creșterea exporturilor noastre tot cu 4%. Remarc aici și creșterea din agricultură – 18% în plus în 2016! Aceste lucruri au mers în paralel cu stabilitatea monedei naționale și cu majorarea câștigului salarial mediu. Aceste realizări nu au avut loc din senin, dar se datorează măsurilor luate de guvern.

Primul ministrul a amintit și despre progresele în energetică, construcția gazoductului Ungheni – Chișinău, care, potrivit lui Pavel Filip, va fi finalizată până la încheierea mandatului. Șeful Executivului a reamintit și despre creșterea salariilor în educație cu aproape 9%, majorarea cu 50% a indemnizațiilor unice acordate cadrelor didactice în primii 3 ani de activitate și creșterea burselor pentru studenții de la facultățile cu profil pedagogic, creșterea salariilor în medicină cu 20% .

În privința sectorului de îngrijire a sănătății, Filip a vorbit despre scăderea  cu 40%  a prețurilor la mai multe medicamente.

Această realizare din octombrie anul trecut a avut un efect pozitiv, mai mare sau mai mic, asupra bugetelor familiilor din întreaga țara. Mai mult, am dublat numărul medicamentelor eliberate în regim compensat (de la 67 la 134) și am extins lista beneficiarilor copii, introducând în schemele de compensare copii de la 5 la 18 ani, anterior neincluși. Menționez de asemenea creșterea salariilor în medicină cu 20% în medie; este genul de efort pe care suntem obligați să-l facem și în anii care vin.

El a mai spus că în 2017 reformele vor continua în pofida unor politicieni care își doresc ca Moldova să eșueze.

Îmi amintesc cum se spunea atunci că nu avem nici o șansă să stabilizăm țara, să deblocăm fondurile europene, să încheiem acordul cu FMI. La toate aceste previziuni sumbre noi am răspuns prin rezultate și  am reușit, Moldova a reușit să iasă din această criză cumplită și să se stabilizeze, iar acest lucru se datorează și unora dintre dvs., cei prezenți în această sală.

Realitatea este că sunt și politicieni care își doreau foarte mult ca Moldova să eșueze, senzația mea este că acești oameni pur și simplu își urăsc țara, îi cunoașteți foarte bine, ei și acum suferă pe Facebook din cauza că nu au reușit să destabilizeze total țara, continuă să caute motive de războaie politice și zdruncinare a păcii sociale. Moldova a fost însă mai puternică decât acești politicieni și ura lor, Guvernul și-a văzut de treabă și a stat departe de politică, nu a răspuns provocărilor celor care doreau să perturbe activitatea. Asta vom continua să facem și mai departe, să muncim și să livrăm rezultate.

foto: gov.md

You may also like

Comments are closed.

By