Radioterapii periculoase la Spitalul Municipal din Bălţi

hqdefault

Ca urmare a investigaţiilor efectuate de Procuratura Generală în cadrul ÎMSP Spitalul Clinic Municipal Bălţi, s-a stabilit oferirea neautorizată a tratamentelor de radioterapie, prin utilizarea unei instalaţii cu raze „X”- Roentgen TA-02.

Potrivit procurorilor, Secţia imagistică medicală (radiografie), în care se află cabinetul de radioterapie, nu avea acreditările necesare, aparatul utilizat, fabricat în anul 1989, nu deţinea Certificat de securitate şi nu era verificat metrologic.

Deşi factorii de decizie ai IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălţi cunoşteau despre abaterile grave în activitatea respectivei secţii, aceştia au permis funcţionarea ei, iar pentru a legaliza şi justifica activitatea, au solicitat şi primit de la Centrul Naţional de Sănătate Publică Bălţi autorizaţia sanitară de funcţionare.

În rezultatul utilizării neautorizate a instalaţiei de către personal necalificat, au fost iradiaţi mai mulţi pacienţi, care au trecut curs de radioterapie şi cărora le-au fost cauzate arsuri de raze roentgen.

Procurorii au dispus stoparea funcţionării Instalaţiei cu raze „X” şi au iniţiat urmărirea penală atât pentru încălcarea din neglijenţă de către medic a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, cît şi în privinţa factorilor de decizie din cadrul Spitalului Clinic Municipal Bălţi, şi ai Centrului Naţional de Sănătate Publică Bălţi pentru acţiuni care depăşesc în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege.

Pentru aceste infracţiuni, legislaţia prevede închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

You may also like

Comments are closed.

By