Parlamentul va examina astăzi, în prima lectură, proiectul votului uninominal

parlament 3.jpg5

Deputații vor examina astăzi în prima lectură proiectul votului uninominal, iar în lectură finală proiectul va fi examinat doar după avizul Comisiei de la Viena.

În cadrul ședinței Legislativului, Adrian Candu, președintele Parlamentului, a propus să fie introdus pentru dezbateri în prima lectură, luând în considerare vizita experților Comisiei de la Veneția, dezbaterile și propunerile care au venit în legătură cu acest proiect.

Mai mult ca atât, Candu a precizat că proiectul a fost dezbătut pe parcursul a câtorva luni, există opinii și o susținere largă din partea cetățenilor, fiind colectate peste 850 de mii de semnături.

Totodată, după propunerea lui Candu fracțiunea PL a spus ca va părăsi sala dacă se votează acest proiect, iar fracțiunea PSRM ulterior a cerut pauză de jumătate de oră.

Este de menționat că proiectul privind votul uninominal a fost elaborat de Partidul Democrat. Printre principalele prevederi ale acestui sunt că deputații vor fi aleși în 101 circumscripții și nu pe liste de partid ca în prezent, diaspora va avea propriii reprezentanți în Parlament, iar cetățenii vor putea retrage mandatele deputaților care nu-și vor onora promisiunile electorale.

sursa: today.md

You may also like

Comments are closed.

By