ONG-urile care se antrenează direct în acțiunile unor partide se descalifică

petru bogatu europalibera

Organizațiile non-guvernamentale pot să ia atitudine, să protesteze, să susțină o mișcare populară etc. Dar răsfățul partizanatului politic nu pot să și-l permită cei care își asumă rolul de evaluatori, experți, apreciatori sau judecători civili, comentează pe pagina sa de Facebook cunoscutul analist politic Petru Bogatu.

El face astfel aluzie la organizații precum IPP sau ADEPT care sunt conduse de așa-numiți experți și formatori de opinie ca Arcadie Barbăroșie și Igor Boțan care în ultimii ani s-au transformat în partizani politici deschiși ai unor formațiuni precum PLDM, PPDA controlat de mafioții Țopa sau PAS. Aceste persoane au legături directe cu lideri ai formațiunilor respective. Spre exemplu, soția lui Barbăroșie este una din liderii PAS. În același timp, IPP organizează sondaje, pe care le comentează Arcadie Barbăroșie și Igor Boțan

„Un arbitru de fotbal care, prin absurd, s-ar declara fan Real Madrid, nu numai că nu va mai fi desemnat să arbitreze un meci cu Barcelona, ci va fi descalificat și exclus din arbitraj. Iar dacă s-ar afla că mai este și remunerat, de exemplu, pentru consultanță, de unul dintre cluburile din La Liga, va fi acuzat de corupție și deferit justiției”, explică Petru Bogatu.

În același mod se descalifică și ONG-urile care se antrenează în acțiuni politice. „Tot astfel se descalifică și organizațiile non-guvernamentale cu pretenții de evaluatori care se antrenează direct în acțiunile unor partide sau, și mai grav, beneficiază de publicitatea oferită de acestea. Lucrurile devin însă de-a dreptul scandaloase dacă un ONG care are calitatea de arbitru încasează bani de la un partid ca cel al interlopului filorus Renato Usatîi”, concluzionează Petru Bogatu.

El face acest comentariu în contextul în care mai multe partide de opoziție, inclusiv cel condus de Usatîi au organizat o serie de acțiuni de protest săptămâna trecută, sub paravanul unor organizații neguvernamentale. În presă a fost publicată o investigație în care sunt scoase la iveală legăturile dintre unii așa-ziși lideri ai societății civile cu politicieni precum Vlad Filat și Maia Sandu, scrie democracy.md.

foto: europalibera.org

You may also like

Comments are closed.

By