FMI, despre sistemul de pensii al RM: A fost reformat pentru a-l face mai echitabil, durabil și transparent

fmi_35210500_67092200

Fondul Monetar Internațional laudă reforma sistemului de pensionare elaborată de Guvern și aprobată de Parlament la sfârșitul anului trecut, considerând că va asigura durabilitatea și transparența sistemului.

„Sistemul de pensii a fost reformat pentru a-l face mai echitabil, durabil și transparent. Reforma a căutat să îmbunătățească ratele de înlocuire și să sporească sustenabilitatea sistemului de pensii (de exemplu, prin creșterea treptată a vârstei de pensionare a bărbaților / femeilor la 63/63 de ani și reducerea ratei de acumulare)”, se arată în primul raport de evaluare a Acordului de finanțare cu Republica Moldova, aprobat de Boardul FMI.

Totodată, Fondul menționează că reforma sistemului de pensii a fost coordonată cu Banca Mondială.

Documentul mai relevă că programul cu R. Moldova este pe drumul cel bun, creșterea economică revenit, iar autoritățile rămân angajate în buna gestionare economică; eforturile de reabilitare a sistemului financiar continuă, iar reformele structurale avansează; politica monetară este axată pe stabilitatea prețurilor, alături de un regim de curs de schimb flexibil, iar politica fiscală pe durabilitatea și asigurarea unui spațiu pentru cheltuielile prioritare.

Reforma sistemului de pensii se face în două etape. În prima etapă au fost anulate privilegiile la stabilirea pensiilor pentru unele categorii de cetățeni deputați, membri ai Guvernului, aleși locali. Apoi s-a decis introducerea obligativității achitării plăților de contribuții sociale instituțiilor de forță. De asemenea, au fost majorate cu 50% pensiile pentru urmași. Această etapă a intrat în vigoare de la 1 ianuarie.

De la 1 aprilie a intrat în vigoare a doua etapă, care este cea mai importantă. Aceasta prevede și recalcularea pensiilor celor care au intrat în sistem în perioada 2001-2008. De aceasta vor majora 84 de mii de persoane, care vor avea pensii cu până la 37% mai mari, fiind alocate peste 100 de milioane de lei. Ulterior, vor fi recalculate și pensiile celorlalți pensionari. Iar cei care vor ieși la pensie de la 1 aprilie vor primi o pensie cu până la de două ori mai mare dacă nu ar fi fost adoptată reforma.

sursa: hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By