Europarlamentar: PPE plătește o poliță pentru destructurarea PLDM, iar ALDE privește cu îngrijorare situația PL

19265332_304

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, președintele Delegației la Comitetul parlamentar de asociere UE-Moldova, Andi Cristea, a vorbit despre anunțul privind posibila amânare a asistenței de o sută de milioane de euro pentru Moldova, ca reacție la votarea, în primă lectură, în Parlamentul de la Chișinău a trecerii la sistemul electoral mixt.

În opinia europarlamentarului, demersul pe care l-au făcut recent Partidul Popular European (PPE) şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) trebuie tratat din punct de vedere politic.

„Demersul PPE si ALDE trebuie privit inclusiv, nu doar exclusiv, într-o cheie politică – PPE plătește practic o poliță pentru destructurarea în 2015/2016 a principalului lor partid partener, și mă refer la PLDM, iar ALDE privește cu îngrijorare evoluțiile recente legate de situația PL. Vedeți, astea sunt chestiuni politice pe care le menționez pentru că sunt importante pentru o analiză corectă, mai amplă a demersului grupurilor politice”, a spus Cristea pentru Europa Liberă.

Europarlamentarul a mai menționat că PPE și ALDE au reacționat altfel atunci când a fost vorba despre acordarea sprijinului financiar european unor state precum Armenia, Georgia, Iordania, Republica Kârgâzstan, Libanul, Tunisia și Ucraina.

„Ca vice-președinte al Comisiei pentru politica externa nu am văzut asemenea energie si asemenea problematizare din partea respectivelor grupuri politice în ceea ce privește acordarea sprijinului financiar european către tarile menționate”.

În același interviu, Andi Cristea a mai menționat că „banii europeni sunt pentru oameni, nu pentru politicieni. Însă amânarea sau chiar lipsirea de asistența financiară europeană sunt idei-vectori ai Federației Ruse”.

”Resping si alegațiile președintelui Dodon care spunea că jumătate din banii europeni destinați Moldovei au fost furați. Nu e adevărat, evaluarea Comisiei Europene e clară, doar jumătate din suma de 782 de milioane pentru perioada 2007-2015 a fost plătită, transferată efectiv, restul banilor sunt în stand-by si vor fi plătiți dacă se constată că au fost îndeplinite condițiile asumate. Sa ne amintim că în 2015 UE a stopat asistenta bugetară când lucrurile nu au fost în regula. Perioada asta a trecut”, a mai declarat europarlamentarul social-democrat român.

You may also like

Comments are closed.

By