DOSARUL „TAXI” // Imagini VIDEO din timpul perchezițiilor

Screenshot_2

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale în comun cu colaboratorii INI al IGP au efectuat, ieri, 34 de percheziţii în mun. Chişinău şi mun. Bălţi, la o serie de agenţi economici, care gestionează agenţii de taxi, în oficiile şi la domiciliul conducătorilor acestor întreprinderi. Este vorba despre o cauză penală privind evaziunea fiscală în proporţii deosebit de mari, de circa 15 milioane de lei.

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că aproximativ 19 agenţi economici în perioada anilor 2015-2017, prin includerea în documente contabile, fiscale şi financiare a datelor vădit denaturate privind veniturile şi cheltuielile, ca urmare a prestării serviciilor de taxi, nu au achitat impozitele faţă de bugetul de stat, cauzând un prejudiciu bugetului public naţional de aproximativ 15 milioane lei.

Întreprinderile implicate gestionau activitatea a 1400 unităţi de transport, înregistrate oficial şi circa 1400 unităţi de transport înregistrate neoficial, sumele de bani încasate zilnic constituiau de la 700-1300 lei, iar cele reflectate oficial în sumă de 150-300 lei.

Concomitent, de către procurorii PCCOCS, inclusiv PCCOCS sediul „Nord” împreună cu ofiţerii DIFE a MAI au fost reţinute 6 persoane implicate în această schemă, şi anume administratori ai agenţiilor de taxi, contabili, iar alte persoane urmează a fi puse sub învinuire şi anunţate în căutare internaţională. S-a mai stabilit că o parte din membrii grupului criminal sunt foşti colaboratori ai MAI.

Sancţiunea articolului prevede o pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani sau cu amendă în mărime de la 3000 la 5000 unităţi convenţionale, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 3000 la 6000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Potrivit PCCOCS, o parte din persoanele care urmau a fi reținute au aflat despre percheziţiile care urmau să desfăşoare şi s-au eschivat de la organul de urmărire penală. Astfel, a fost pornită urmărirea penală în baza infracţiunii de divulgare intenţionată a datelor urmăririi penale, de către persoane care efectuează urmărirea penală şi de către persoane abilitate cu controlul asupra desfăşurării urmăririi penale.

You may also like

Comments are closed.

By