Ce le unește pe cele 20 de ONG-uri care se opun votului mixt: mulți bani, interese și numele lui Vlad Filat

barbarosie

Aproximativ 20 de organizații neguvernamentale au semnat o declarație împotriva modificării sistemului electoral. Aceste organizații se consideră cele mai reprezentative din Republica Moldova, însă o privire mai atentă asupra lor scoate la iveală adevăruri pe care ong-știi ar vrea să le ascundă: relații strânse cu anumiți politicieni, existența unor personaje „cu sânge albastru” care conduc din umbră majoritatea acestor asociații, dar și fonduri de milioane de euro pe care i-au tocat de-a lungul anilor fără vreun rezultat pentru oameni și fără să răspundă în fața cuiva pentru aceasta.

În primul rând, statutul unui ong-ist așa cum ne-am deprins noi să credem nu este valabil și pentru Republica Moldova. Cel puțin pentru o parte din reprezentanții societății civile. În primul rând, ong-iștii trebuie să fie imparțiali, corecți și să nu facă partizanat politic. Dar ce se întâmplă la noi?

Arcadie Barbăroșie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice (IPP) a fost unul din fondatorii Platformei Demnitate și Adevăr despre care s-a scris din start că este un nou instrument al clanului mafiot Țopa. Deși aceștia negau cu vehemență, la început, orice legătură, Platforma DA s-a transformat în partid condus de finul lui Victor Țopa – Andrei Năstase. În același timp, soția lui Barbăroșie este una din liderii PAS-ului condus de Maia Sandu. La fel ca Nicolae Roșca, cel care este membru al Consiliului de Administrare al Centrului de Resurse Juridice (CRJM). De fapt și Barbăroșie deține același post la CRJM.

Igor Boțan este directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă. Este vorba de acel Igor Boțan care aproape doi ani de zile le-a cântat osanale lui Năstase și Maiei Sandu de la postul de televiziune al PLDM-istului Chiril Lucinschi. Alături de Natalia Morari, cea care practic nici nu ascunde că lucrează pentru serviciile secrete ruse, de care sunt apropiați și cei din familia Lucinschi.

Iar președintele Asociației pentru Politică Externă (APE) Victor Chirilă nu este nimeni altcineva decât fostul consilier al fostului premier Vlad Filat. Printre membrii acestei Asociații mai figurează și un alt fost consilier al lui Filat – Nicu Popescu, sau cel din umbră – Anatol Țăranu. Dumitru Alaiba, un alt fost consilier al lui Vlad Filat, tot el candidat la funcția de ministru în guvernul propus de Ion Sturza, este președintele Centrului de Politici și Reforme, o altă organizație semnatară.

Vicepreședinta Centrului de analiză și prevenire a corupției Mariana Kalughin nu reușea, într-un timp, să se împartă între televiziunea lui Lucinschi și cea a lui Țopa – Jurnal TV, fiind și ea una din fondatoarele Platformei celui din urmă, sprijinită masiv de șeful celui de-al doilea.

În plus, deși s-ar părea că este vorba de 20 de organizații neguvernamentale diferite, în realitate acestea sunt conduse din umbră de câțiva oameni. Spre exemplu, din senatul CJI face parte directorul API Petru Macovei, iar directorul executiv ADEPT Igor Boțan este membru al APE. Directorul executiv al IPP Arcadie Barbăroșie este membru al Consiliului de administrare al Centrului de Resurse Juridice (CRJM). La fel ca și Corina Cepoi, care face parte din Adunarea Fondatorilor CJI. Barbăroșie este și membru al APE, iar soția sa este una din fondatorii Centrului pentru Parteneriat și Dezvoltare. Iar lista poate fi completată.

Și calitatea activității mai multor ONG-uri semnatare ridică semne de întrebare. Spre exemplu câtă încredere poate avea societatea în Promo-Lex care a dat-o în bară cu mai multe rapoarte, inclusiv cu ultimul privind finanțarea partidelor politice, când s-a condus de niște prevederi care nu sunt în vigoare? Sau câtă încredere poate avea în sondajele realizate de IPP-ul lui Barbăroșie sau în rapoartele de monitorizare ale API, în condițiile în care Petru Macovei a fost un cunoscut susținător al lui Filat, iar în prezent al Maiei Sandu? Iar toată rapoartele băteau în presa lui Vlad Plahotniuc, menajând instituțiile finanțate atunci de Filat din banii furați de la Banca de Economii.

Iar despre Comunitatea ”WatchDog.MD” în general nimeni nu știa că există până când nu a semnat acea declarație. O bună metodă de promovare și de câștigare a încrederii din partea unor eventuali finanțatori,nu?

Ce ține de Centrul Gender-Doc, organizație cunoscută pentru apărarea minorităților sexuale (pe care, apropo, tot partidul lui Filat a fost cel care le-a promovat drepturile cu cea mai mare insistență), să decidă fiecare cetățean pentru sine în ce măsură este relevantă pentru „cauza comună”.

Studiind această listă este clar că singurul obiectiv care unește toate cele 20 de organizații este BANUL. Se observă cu ochiul liber că majoritatea acestora au avut legătură cu Vlad Filat, iar acum au trecut în buzunarele liderilor partidelor care sunt urmașele de facto ale PLDM – PAS și PPDA. Aceste ONG-uri au fost crescute în cea mai mare parte de Filat si echipa lui, lor le-a fost direcționată asistența externă. Iar ele, la rândul lor, au cheltuit banii moldovenilor cum au vrut, fără sa fie nici un efect concret din munca lor pentru oameni. Și vorbim de milioane de euro. Anume aceste ONG-uri nu vor schimbarea sistemului electoral, pentru că schimbarea le va închide definitiv robinetul.

sursa: today.md

You may also like

Comments are closed.

By