Blogger despre cum „societatea civilă” a sărit ca arsă atunci când i-a fost solicitat să prezinte informații privind averile și veniturile

ong_venit

Campania „Avere la vedere”, lansată de bloggerul Veaceslav Balacci, prin care acesta solicită șefilor ONG-urilor din Moldova să-și declare veniturile și averile a provocat deja primele reacții. Astfel, reprezentanții unor ONG-uri, printre care și Petru Macovei de la Asociația Presei Independente a declarat în mod deschis, în cadrul unei conferințe de presă, că nu-și va declara veniturile pentru că legea nu-l obligă. Mai mult, acesta a preferat să discute autorul campaniei, dar nu esența acesteia și obiectivele pe care și-le propune și anume sporirea gradului de transparență în cadrul așa-numitei societăți civile. Despre aceasta povestește autorul campaniei, Veaceslav Balacci, pe blogul său.

„Ieri, fiind întrebaţi într-o conferinţă de presă de un jurnalist despre Campania Avere la Vedere, prin care am provocat toţi liderii ONG-urilor, „serioase” şi „neserioase”, să-şi declare sursele de venit pe ultimii 5 ani, ştiţi ce au răspuns liderii celor mai „serioase” ONG-uri (îi vedeţi în imagine, dar şi pe la foarte multe evenimente, alături de unele partide)? „Da cine este Balacci?”. Stimate Petru Macovei, jurnalist şi ONG-ist „serios”, Balacci este şi el un umil membru al societăţii civile de la Chişinău. Şi în locul lui putea fi Munteanu, Moldovanu, Rusu sau Petrache! Poate încă n-aţi înţeles în zecile de ani de activitate civică, dar TOŢI cetăţenii sunt egali în faţa legii şi orice cetăţean din această societate are dreptul să pună întrebări şi să vină cu initiative”, scrie Balacci.

În cele ce au urmat în cadrul conferinței, Petru Macovei a declarat deschis că nu-și va declara veniturile. Bloggerul Balacci califică acest gest drept unul „neserios” pentru un ONG care se autodeclară foarte serios și care ridică multe semne de întrebare în ce privește activitatea unor asemenea organizații neguvernamentale.

„Mai departe în general a fost de căzut jos! „Nu ne vom declara veniturile, pentru că asta nu e prevăzut de lege! Să le declare funcţionarii!”, asta a declarat ONG-istul „serios” Petru Macovei! Cam NESERIOS pentru nişte ONG-işti „serioşi”, să zică, că nu-şi declară veniturile, pentru că nu-i obligă legea s-o facă! Eu ştiu desigur că în Moldova legea nu-i obligă, aşa cum face legea în Ucraina, spre exemplu.

Altfel, dacă nu ştiam, nu iniţiam campania, ci depuneam direct sesizări la ANI pe marginea averilor unora, care nu justifică nicicum umila lor calitate de slugă a societăţii, pe care o au de ani buni de zile. La acele averi vom mai reveni, dar totuşi am sperat că societatea civilă „serioasă”, care luptă pentru Transparenţă, nu are nimic de ascuns şi va primi cu deschidere apelul meu. Mai ales cei care conduc ONG-uri cu cogemite denumire Transparency International Moldova! Ce fel de exemplu daţi voi societăţii, funcţionarilor publici şi celor cu funcţii de demnitate publică?”, subliniază Balacci.

You may also like

Comments are closed.

By