„Băieții buni au câștigat”! Parlamentul European a susținut RM în cadrul dezbaterilor

20170216_EP-048950A_MCU_064

Parlamentarii europeni au audiat marți seara o informație a Comisiei privind situația din Republica Moldova și în pofida așteptărilor unor politicieni ca Maia Sandu și Andrei Năstase, și presa controlată de aceștia, marea majoritate a vorbitorilor a susținut continuarea sprijinului pentru țara noastră. Iar mai mulți politicieni sugerează că această chestiune a fost extrem de politizată, iar unii jurnaliști au difuzat materiale care nu au nimic comun cu adevărul.

„Băieții buni au câștigat”, a scris după dezbateri președintele Delegației la Comitetul parlamentar de asociere UE-Moldova, europarlamentarul Andi Cristea, care în timpul dezbaterilor a susținut cauza Republicii Moldova.

”Băieții buni au câștigat, iar alți băieți încearcă să afle ce s-a întâmplat cu adevărat pentru că îi întreabă presa”, a comentat Cristea.

Despre dezinformare, manipulare și minciuni proliferate de unii așa-ziși jurnaliști vorbește într-un comentariu și deputatul Valeriu Ghilețchi, care a fost într-o vizită oficială în Parlamentul European. „M-am convins odată în plus că, în goana după titluri atractive gen „breaking news”, presa de pretutindeni nu are probleme să recurgă la „fake news”, lucru regretabil, de altfel. Nu poți consolida democrația prin asemenea abordări. Am observat azi că o bună parte a presei noastre a titrat că „Parlamentarii europeni au amânat acordarea asistenței financiare aprobate în ianuarie 2017 pentru Republica Moldova”, a comentat Ghilșețchi.

În continuare, el demontează rând pe rând fiecare mit despre asistența UE și discuțiile care se poartă în instituțiile europene referitor la acest subiect. Nu este pusă nicio condiție legată de modificarea Codului electoral. „În primul rând, asistența nu a fost aprobată în ianuarie, așa cum se sugerează. Dacă era aprobată în ianuarie, nu mai era nevoie de votul Parlamentului European. În al doilea rând, nu există nici o decizie a Parlamentului European privind amânarea acordării ajutorului financiar pentru RM. În al treilea rând, nu există nici un document al Parlamentului European, care ar face legătură între acordarea ajutorului financiar și modificarea Codului Electoral. În al patrulea rând, Comisarul Styliandes chiar acum afirmă în plenul Parlamentului că nu este competența UE să dicteze ce sistem electoral să accepte o țară sau alta”, a comentat Ghilețchi.

Iar amânarea discuțiilor cu două săptămâni și nu cu „peste o lună” așa cum au scris unii este din raționamente tehnice, mai explică deputatul. „A fost amânat trialogul între reprezentanții Parlamentului European, ai Comisiei Europene și ai Consiliului European, dar și această amânare nu este cu „cel puțin o lună”, cum se afirmă în știre, ci cu două săptămâni și două zile. Este mai mult o amânare tehnică, care evident poate avea și o componentă politică, deoarece avem de a face cu instituții politice. După trialog, proiectul coordonat va fi supus votului în Comisia INTA (comisia privind comerțul internațional), și abia după acest vot proiectul va ajunge pe agenda plenului Parlamentului European. Calendarul acestor procese decizionale este deja stabilit”.

Discuții pe marginea situației din Republica Moldova au avut loc marți seara în Parlamentul European, unde doar câțiva reprezentanți ai PPE, grup politic partener al PAS, PPDA și PLDM au cerut amânarea finanțării. Spre exemplu, Siegfried Murteșan s-a pronunțat în favoarea unor condiții mai clare pentru acordarea sprijinului financiar. „Trebuie să ne asigurăm ca statul se modernizeaza și corespunde așteptărilor”, a menționat acesta.

Pe de altă parte, alți europarlamentari au remarcat că în ultimul timp în Republica Moldova s-au produs schimbări importante. „În ultima vreme guvernele Moldovei au făcut eforturi de apropiere. Este de datoria noastră să încurajăm vocile proeuropene, altfel câștigă vocile ruse”, a declarat  europarlamentarul Marian-Jean Marinescu.

„Este cert că Guvernul de la Chișinău a dovedit o voință foarte clară în aspirația sa europeană. Dacă vrem ca acest popor să aibă o șansă europeană, trebuie să-l susținem”, a adăugat Norica Nicolai.

Chiar și unii membri ai Parlamentului din partea PPE au susținut această idee. „Moldova s-a arătat foarte deschisă la reforme, a părut să fie un lider în vecinătatea estică a Europei”, a spus Michal Boni.

Un alt subiect abordat a ținut de presiunile Rusiei asupra Repuyblicii Moldova și riscurile ca acestea să se intensifice dacă UE nu va sprijini Republica Moldova.

„Noi, UE trebuie să susținem Moldova să meargă spre UE și nu spre Rusia, unde vrea să o ducă Dodon. Nu putem stopa finanțarea pentru că astfel UE își pierde unicul mod în care poate să influențeze lucrurile în Moldova”, a declarat Doru-Claudian Frunzulică.

„În ultima perioadă această apropiere (de UE n.red) este periclitată, se aud vocile proruse. Oamenii au fost presați de către Rusia în ultima vreme. Rusia exercită presiuni, ridică prețurile la energie, crează probleme pentru moldovenii care vor să lucreze în Rusia. Consider ca UE trebuie să continue să susțină Moldova. Daca UE ar respinge Republica Moldova ar fi grav”, a arătat și membrul PE Francisco Assis.

În concluzie, comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor Christos Stylianides, cel care a prezentat raportul, a menționat necesitatea continării susținerii Republicii Moldova dar și a continuării reformelor. „UE este pregatită să acorde asistență financiară Moldovei. Avem interesul să susținem Moldova în eforturile ei”, a declarat el.

sursa: politics.md

You may also like

Comments are closed.

By