VIDEO // Ministrul Chirinciuc filmat cu camera ascunsă când primește o sumă de bani

chirinciuc.png55.png

Centrul Național Anticorupție a făcut publice imagini din biroul ministrului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, reținut ieri. Înregistrarea începe cu discuția între ministrul Chirinchiuc și un declarant, în cadrul căreia ministrul îi transmite două numere de telefon a reprezentantului agentului economic cu care declarantul trebuie să se întâlnească și cărora trebuie să le cedeze anumite lucrări din contractul de subantrepriză pentru care era contractat.

Urmează apoi o discuție dintre declarant și doi reprezentanți ai agenților economici care trebuiau să preia executarea lucrărilor. În înregistrare cei trei vorbesc și despre procentul care urma a fi incasat de conducerea ministerului Transporturilor și conducerea Administrației de Stat a Drumurilor. Ministrul Chirinciuc urma să beneficieze de 5%, iar șeful interimar al Administrației de Stat a drumurilor – 1%.

„În a treia imagine se înțelege activitatea corupțională, în viziunea mea, a ministrului Chirinciuc. Se vede transmiterea unor sume de bani și discuţii cu privire la influenţarea unor judecători”, a declarat șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Potrivit lui Morari, în „dosarul MTID” figurează trei capete de acuzare.

„Primul capăt de acuzare pe care a fost înaintată acuzarea se referă la acțiuni de corupere pasivă întreprinse de către factori din cadrul Ministerului Transportului și Infrastructurii Drumului, împreună cu alte persoane care desfășoară activitatea de antreprenoriat pentru a determina unii agenți economici să renunțe la contracte de suma întreprinse, contra unor procente din valoarea contractului care urma să fie executat. Alt capăt de acuzare se referă la abuzul de serviciu în legătură cu construcția unui drum din raionul Ungheni, către un agent economic afiliat sau care era apropiat persoanei publice din cadrul Ministerului Transporturilor. Al treilea capăt pentru care a fost bănuit se referea la extragerea ilegală a resurselor minerale. În prezent, persoanelor care au fost reținute ieri li s-a înaintat acuzarea pentru complicitate în săvârșirea infracțiunii de corupere pasivă, adică doar pe un capăt de acuzare, pe restul nu au fost administrate suficiente probe”, a menționat șeful Procuraturii Anticorupție.

Amintim că ministrul transporturilor, Iurie Chirinciuc a fost reținut ieri de CNA și procurori. La fel, în cadrul operațiunii au fost reținuți directorul general interimar al Administrației de Stat a Drumurilor, Veaceslav Teleman, directorul SRL „Noucost” şi administratorul SRL „Global Trans Construct”.

Potrivit materialelor urmăririi penale, ministrul, în complicitate cu persoanele menţionate, ar fi exercitat presiuni unei companii câştigătoare a licitaţiilor finanţate de Banca Europeană de Investiţii (BEI) cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi.

You may also like

Comments are closed.

By