Sfinții PLDM// Negruța a supt 3,6 milioane de euro din buget

registru pasapoarte

ÎS „Registru” a obținut un preț de achiziționare a blanchetelor pașapoartele cu 3,6 milioane mai mic decât cel din 2012, care a fost impus practic cu forța de fostul premier Vlad Filat, în urma licitații decise de Ministerul Finanțelor, pe care-l conducea atunci ex-ministrul liberal-democrat Veaceslav Negruță, contract care trezește mari semne de întrebare, după cum reiese dintr-o investigație realizată de portalul Deschide.md.

ÎS „Registru”a semnat zilele acestea un nou contract de achiziționare a blanchetelor pașaportului moldovenesc. Câștigătoarea licitației este compania letonă UAB ”Garsu Pasaulis”, care a prezentat o ofertă cu 3,6 milioane de euro mai mică decât firma franceză câştigătoare a licitaţiei în anul 2012. Un alt avantaj este faptul că ”Registru” va putea cumpăra treptat stocurile necesare și nu va fi nevoită să ia credite pentru a cumpăra toate cele 1,5 milioane de blanchete, ca acum cinci ani, potrivit investigației.

„Noi am cerut să fie blanchete identice cu cele procurate în 2012. Analizându-se ulterior prețul propus de fiecare companie, raportat la alte condiții pe care le întrunesc participanții la licitație, s-a ajuns la concluzia că, din punct de vedere al respectării parametrilor tehnici UAB, ”Garsu Pasaulis” respectă cerințele integral”, a declarat șeful ÎS Registru, Sergiu Răilean, subliniind că prețul este cu 3,6 milioane mai mic decât prețul la care au fost cumpărate blanchetele în 2012.

Deschide.md a făcut o anchetă în privința contractului precedent de procurare a blacnhetelor din care rezultă că atunci fostul premier Vlad Filat a insistat cu vehemență ca licitația să fie organizată de Ministerul Finanțelor, care era în subordinea PLDM, fiind condus de Veaceslav Negruță. Asta deși statutul ”Registru” spune foarte clar că instituția este unul dintre principalii furnizori de produse şi servicii informaţionale pe piaţa tehnologiilor informaţionale din Republica Moldova, dat fiind faptul că deţine drepturi exclusive în ceea ce priveşte acordarea unor anumite servicii informaţionale şi elaborarea produselor, inclusiv de importanţă statală.

Filat a impus prin-o hotărâre de Guvern ca de licitație să se ocupe Ministerul Finanțelor. La licitație au participat 6 companii, iar câștigătoare a fost desemnată compania Gemalto din Franța, care a propus un pre de peste 9 milioane de euro, deși alte trei companii au propus prețuri cu mult mai mici.

„După câștigarea licitației, întreprinderea de stat ”Registru” s-a opus cu vehemență să semneze contractul cu compania câștigătoare. Văzând că se tărăgănează tranzacția, fostul premier Vlad Filat emite o hotărâre de Guvern prin care obligă Registru să semneze contractul cu Gemalto. Or o hotărâre de Guvern prin care se obligă o întreprindere de stat să facă ceva nu doar că este o premieră pentru Republica Moldova, dar, mai ales, este un pas ilegal.

Este de menționat că la licitația organizată de ÎS „Registru”, compania franceză Gemalto de această dată a propus un preț de aproximativ 5,77 milioane de euro, adică cu aproximativ 3,3 milioane de euro mai puțin decât în 2012, pentru același număr de pașapoarte. Este evident că diferența de peste 3,3 milioane de euro a intrat în buzunarele cuiva. Nu este greu de presupus în ale cui.

Într-un final, Registru a semnat contractul care a pus întreprinderea în situația să ia credit de la o bancă comercială și să cumpere ca atare întreg stocul de 1,5 blanchete de pașapoarte – ceea ce a generat pierderi întreprinderii -, conform declarațiilor celor responsabili, mediatizate anterior”, notează Deschide.md.

Sursa: Politics.MD

You may also like

Comments are closed.

By