Mai puțini bolnavi de tuberculoză în spitale. Cei necontagioși vor fi tratați la domiciliu

spital.jpg8

Numărul bolnavilor de tuberculoză spitalizați va fi redus cu 50 la sută în anul 2018. În același timp, pacienții vor fi tratați în spitale maximum 30 de zile, și nu 66 cum este în prezent. Aceștia sunt indicatorii pe care țara noastră s-a angajat să-i pună în aplicare în cadrul Proiectului regional de fortificare a sistemelor de sănătate pentru controlul efectiv al tuberculozei în regiunea Europei de Est și Asiei Centrale (TB-REP).

Măsurile care urmează să fie întreprinse, pentru a reduce rata și durata spitalizării bolnavilor de tuberculoză, au fost discutate marți de către reprezentanții Ministerului Sănătății, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și ai organizațiilor neguvernamentale.

OMS a propus ca pacienții necontagioși să fie tratați la locul de trai, deoarece, după două săptămâni de la inițierea tratamentului, bolnavul nu mai transmite bacilul Koch, care dezvoltă maladia. Astfel, pacienții pot administra medicamentele la domiciliu, sub supravegherea medicilor.

În acest scop, Ministerul Sănătăți va elabora noi indicatori de performanță pentru medicii de familie, responsabili de diagnosticarea precoce a maladiei. Această măsură îi va determina să monitorizeze mai eficient bolnavii, dar și persoanele care riscă să contracteze infecția.

Totodată, OMS recomandă ca asistenții medicali și sociali să colaboreze în vederea identificării persoanelor care riscă să se îmbolnăvească de tuberculoză, prevenind în acest fel răspândirea acestei boli.

TB-REP este un proiect implementat în 11 țări și finanțat de Fondul Global de combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei. Amintim că, în Republica Moldova anul trecut au fost spitalizați peste 2700 de bolnavi de tuberculoză.

You may also like

Comments are closed.

By