Fructele și legumele de pe piață au trecut controlul. Sunt pline de NITRAȚI

piata fructe legume

Specialiştii Centrului de Sănătate Publică municipiul Chişinău au efectuat în acest an multiple verificări şi au constatat că din 83 de probe prelevate (42 de probe sunt din produse autohtone şi 41 – de import) în două probe autohtone de morcovi şi dovlecei s-a depistat conţinutul mărit de nitraţi (296mg/kg/N-200mg/kg şi respectiv 988 mg/kg/N- 400mg/kg).

Comparativ, datele anului 2016 arată prelevarea totală a 249 de probe, dintre care 185 de probe din produse autohtone şi 62 – de import.

Un conţinut mărit de nitraţi s-a depistat în 18 probe din produse autohtone şi într-o probă de produs de import. Astfel, produsele cu cel mai mare conţinut de nitraţi s-au dovedit a fi ridichiile, probele fiind prelevate din mai multe puncte de comercializare (spre exemplu, 1323mg/kg/N-1200mg/kg, 1610mg/kg/N-1200mg/kg, 2428mg/kg/N-1200mg/kg, 1922mg/kg/N-1200mg/kg, 2320 mg/kg/N-1200mg/kg etc., etc.).

Şi dovleceii au demonstrat un conţinut de nitraţi, proba din produsul autohton indicând 498mg/kg/N – 400mg/kg, iar cea din produsul importat – 455 mg/kg/N-400mg/kg.

Pepenii galbeni, după rezultatele testărilor, au arătat un conţinut de nitraţi cu indicii de 257mg/kg/90mg/kg mg/kg/N-1200mg/kg.

CSP menţionează că fructele şi legumele care conţin nitraţi, devin nocive pentru organismul uman atunci când sunt consumate în cantităţi exagerate.

N.B. Nitratul sau azotatul este substanţa nocivă care se transformă în nitrit/azotit atunci când ajunge în stomac, în mediul acid.

Fasolea, broccoli, vinetele, conopida, mazărea, ciupercile, ardeii, roşiile, ceapa, prazul şi sparanghelul au un conţinut scăzut de nitraţi.

Care sunt efectele nocive ale nitraţilor?

– cresc conţinutul de proteine din legume, în defavoarea glucidelor şi a lipidelor,

– influenţează negativ compoziţia tuturor plantelor, a fructelor, a legumelor, a cărnurilor şi a produselor lactate, a căror coacere şi/sau producţie este legată de pământ şi apă,

– modifică şi/sau sufocă, încet dar sigur, celulele hepatice şi stomacale,

– cresc incidenţa cancerului limfatic, de stomac, intestine, esofag şi ficat.

În cazul în care ați consumat un aliment despre care ați aflat că ar conţine un nivel ridicat de nitraţi, consumați citrice, suc de citrice sau legume bogate în vitamina C. Vitamina C anihilează o parte din cantitatea de nitraţi ingerată.

Conţinutul de nitraţi al unui aliment poate fi redus prin fierbere, murare şi marinare, dar şi curăţându-l de coajă sau ţinându-l în apă timp de o oră.

You may also like

Comments are closed.

By