Dodon – DA, democrații – BA // Președintele propune sistemul de vot mixt, PD afirmă că este „un truc politic”

alegeri

Președintele Igor Dodon a venit astăzi cu inițiativa de a propune sistemul de vot mixt în Republica Moldova. Acest sistem presupune că alegerea deputaților se va face după formula 50 la 50, atît pe liste de partid, cît și în circumscripții teritoriale. Dodon este convins că votul mixt este susținut de cetățeni și va fi acceptat de partenerii externi.

Potrivit lui Dodon, 51 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar alții 50 – pe circumscripții teritoriale.
– Dintre cei 50 de deputați aleși pe circumscripții, se propune ca jumătate să fie din diaspora și din regiunea Transnistreană.
– Votarea deputaților din Transnistria se va face în secții de votare deschise în raioanele și localitățile care se află sub controlul constituțional al Guvernului Republicii Moldova.
– Votul în diaspora să fie asigurat pentru două zile, iar secțiile de votare de peste hotare să fie asigurate cu pînă la 5000 de buletine de vot.
– Pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat, se propune un număr minim de semnături, de 600.
– Studenții trebuie să obțină dreptul de a vota la locul de studii, în baza unui certificat eliberat de instituția de învățămînt.
– Președintele a reiterat poziția sa referitor la reducerea numărului de deputați de la 101 la 71.

De cealaltă parte, Partidul Democrat califică propunerea lui Igor Dodon drept un truc politic, o încercare de a împiedica votarea sistemului uninominal și de distrage atenția societății spre altceva. PDM crede că doar sistemul uninominal le va oferi cetățenilor un control deplin asupra deputaților din viitorul Parlament, lucru demonstrat în urma dezbaterilor pe marginea votului uninominal care au avut loc timp de o lună.

„În urma acestor dezbateri largi, inițiatorii au operat mai multe modificări în proiectul depus în Parlament și sunt gata să facă și alte completări. Suntem deschiși să discutăm inclusiv cu partidele și reprezentanții societății care propun sistemul mixt, să ne expunem argumentele, de ce considerăm că uninominalul e mai potrivit pentru cetățeni. Nu refuzăm dialogul cu nimeni, dimpotrivă, încurajăm să existe unul cât mai deschis și constructiv.

Vom discuta cu toate partidele care sunt interesate de un dialog deschis, vrem un consens politic cât mai larg în privința schimbării sistemului electoral, dar în primul rând vrem un consens larg în societate și respectarea dorinței majorității cetățenilor, de la care am pornit în inițiativa noastră”, se menționează într-un comunicat al PDM.

You may also like

Comments are closed.

By