Dodon criticat de Plahotniuc. Vezi ce scrie președintele PD despre ficțiune

plahotniuc.jpg6

Vladimir Plahotniuc, președintele PD a publicat pe blogul său un articol despre inițiativa lui Igor Dodon de introducere a sistemului electoral mixt, pe care o critică numind-o ficțiune politică, menită doar să producă impedimente în introducerea sistemului uninominal de vot. Publicăm mai jos integral articolul semnat de Plahotniuc. 

Socialiştii au declarat tot timpul că îşi propun în activitatea lor să realizeze ceea ce vor alegătorii. De asemenea, şi preşedintele Dodon a afirmat, în repetate rânduri, că doreşte să fie preşedintele întregului popor.

A venit timpul să îndeplinească o cerinţă de bază a poporului, şi anume schimbarea principiului de alegere a clasei politice, schimbarea esenţei de formare a Parlamentului, cu trecerea de la formarea acestuia prin înţelegeri interne de partid, la un proces transparent de transformare a deputaţilor în aleşi reali ai poporului. Socialiştii şi Igor Dodon încearcă însă să meargă acum împotriva voinţei cetăţenilor, care îşi doresc ca deputatul să fie ales de popor în mod direct (de altfel, exact cum este ales şi Preşedintele!).

De ce totuşi Igor Dodon a cerut pentru preşedinte alegeri directe, dar pentru organul legislativ suprem nu doreşte să aibă aceiaşi abordare?!
E foarte simplu. Pentru că vorbele socialiştilor cum că ar fi pregătiţi de schimbarea clasei politice sunt o ficţiune. Declaraţia lor privind necesitatea respectării dorinţei poporului – o tratează tot ca pe o ficţiune, pe care o folosesc doar atunci când coincide cu interesele PSRM şi când trebuie să se mai joace, pentru a câta oara, cu vectorul geopolitic.

La fel o ficţiune este şi iniţiativa socialiştilor privind introducerea sistemului electoral mixt. Acesta nu este un proiect real. El este doar o încercare de a stopa introducerea votului uninominal, de a îndrepta discuţiile într-o altă direcţie, de a tergiversa şi de a lăsa clasa politică nereformată, exact în starea în care este ea acum, când cetăţenii nu au încredere în partide, nu au încredere în Parlament, când nu deţin nici un control asupra deputaţilor.

Cetăţenii îşi doresc schimbarea principiilor de alegere a celor care îi reprezintă, îşi doresc schimbarea clasei politice, îşi doresc sa aibă control asupra viitorilor deputaţi. Despre aceasta vorbeşte milionul de semnături în susţinerea votului uninominal, dezbaterile publice pe acest subiect, dar si toate cercetările sociologice din ultima vreme.

PDM este pregătit să le ofere cetăţenilor dreptul de a alege în mod direct deputatul, sa aibă parte de alegeri populare adevărate, în sistem uninominal. Acest lucru se va produce indiferent de încercările PSRM de a stopa acest proces.

Vom face asta chiar dacă PSRM ameninţă cu faptul că, în cazul introducerii sistemului uninominal, ar putea să refuze participarea la alegerile următoare. Asta nu e cel mai rău lucru, l-aş trece chiar la capitolul avantaje pentru introducerea sistemului uninominal de vot.

You may also like

Comments are closed.

By