DA încearcă să o spele de păcate pe Mandatii – subvenționara lui Filat

slusari

Partidul controlat de mafioții Țopa a organizat joi o conferință de presă, tema anunțată fiind corupția la acordarea subvențiilor în agricultură.

Doar că, de fapt, scopul evenimentul a fost să o aducă pe principalul finanțator al partidului Aliona Mandatii în fața presei, ca să încerce să-și spele păcatele și acuzațiile care i-au fost aduse, legate anume de corupția la acordarea subvențiilor, ea fiind beneficiară a aproape 20 de milioane de lei, sumă la care alți agricultori, mult mai importanți, nici măcar nu au visat.

Mandatii care a fost anterior o susținătoare înflăcărată a PLDM în timp ce acest partid controla Ministerul Agriculturii și Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) mai că s-a jurat că a primit „doar” 5 milioane de lei subvenții de la stat pentru compania Domulterra care îi aparține.

Într-adevăr este așa, după cum arată niște documente care au fost publicate săptămâna trecută pe Internet. Doar că Aliona Mandatii „a uitat” să spună că a beneficiat de o sumă de aproape două ori mai mare și din cadrul altor proiecte.

În plus, o altă companie a ei – Ka-Grup a primit 3 milioane de lei subvenții de la stat și alte peste 4 milioane din cadrul altor proiecte.

După cum remarca blogerul Eugen Luchianiuc, cel care a făcut publice documentele, „companiile acestei doamne au primit, în anii de când au ajuns prietenii ei verzi la guvernare (PLDM n.red), peste 16 milioane de lei”. Iar banii au fost obținuți prin scheme frauduloase. „Schema era destul de simplă. Erau câteva gospodării locale care primeau subvenții și granturi. Ea le-a cumpărat apoi. Granturile și subvențiile rămâneau. Aici o foarte mare influență au avut-o și prietenia strânsă a doamnei Mandatii cu Vitalie Gorincioi, președintele ”Moldova-Fruct”.

Aliona Mandatii a declarat în conferința de presă că a primit subvențiile în urma „verificării foarte serioase de către AIPA”. Trebuie însă menționat că „verificările foarte serioase” erau făcute de AIPA care era condusă de PLDM. Iar conducerea acestei instituții a fost în vizorul mai multor investigații jurnalistice și al unor scandaluri de corupție, iar Procuratura Generală a inițiat 34 de cauze penale care vizează „falsificarea și prezentarea la Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură a documentelor privind implementarea investiției, solicitarea subvenției pentru procurarea tehnicii noi, iar de fapt, aceasta fiind anterior utilizată; prezentarea datelor denaturate privind investiția efectuată; eliberarea de către autorități contrar procedurii a documentelor ce confirmă faptul efectuării investiției; ridicarea artificială a costului investiției, în scopul majorării valorii subvenției solicitate de la AIPA”.

AIPA era condusă de Petru Maleru, cel care a demisionat din funcție la 23 ianuarie 2016, adică la trei zile după instaurarea Guvernului Filip. Maleru a fost acuzat și de fostul ministru al Agriculturii, Vasile Bumacov că ar fi fost responsabil pentru implicarea AIPA în scheme de corupție.

Și o firmă a Alionei Mandatii – Edit-Prom a fost ținta unei investigații jurnalistice încă în 2006. Aceasta avea sediul la Domulgeni, Florești (acolo unde sunt înregistrate și celelalte firme ale Alionei Mandatii) și era condusă atunci de Andrei Sangheli, fost premier și Vitalie Gorincioi, fost ministru al Agriculturii,după cum relata Ziarul de Gardă.

În anul 2016, Aliona Mandatii și companiile sale au fost cel mai mare sponsor (cel puțin oficial) al Partidului DA. Din cele peste 500 de mii de lei pe care le-a raportat partidul ca venituri, 300 de mii le-a „donat” Mandatii. În schimbul „donației”, ea fost aleasă vicepreședinte al partidului.

sursa: politics.md

You may also like

Comments are closed.

By