VIDEO // Delegația CUC, blocată la Tighina. IGP: Este regretabil. Este o provocare

Screenshot_4

Inspectoratul General al Poliţiei consideră regretabile provocările în zona de securitate din estul Republicii Moldova. Declarația vine ca urmare a incidentului care a avut loc pe 16 martie 2017, ora 10:00, în momentul când o delegație a Comisiei Unificate de Control din partea Chișinăului a fost stopată la „postul de control” de la linia administrativă cu regiunea transnistreană, în zona municipiului Tighina.

Potrivit IGP, autoturismul de serviciu al IGP, cu numărul de înmatriculare MAI 0005, în care se afla și colonelul de poliție Gheorghe Cavcaliuc, a fost blocat de „un așa numit „colaborator al serviciului de frontieră al regiunii transnistrene”, care atribuindu-și în mod arbitrar dreptul unei calități oficiale, a blocat, timp de 15 minute, deplasarea automobilului. În felul acesta, s-a încălcat flagrant prevederile art. 166 și 351 Cod Penal al Republicii Moldova”.

Colaboratorul a deblocat traseul și a permis deplasarea mijlocului de transport doar după ce a fost avertizat de şeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc și membrul CUC, Eduard Bumbac, dar și copreședintele CUC, generalul Ivan Solonenco, că acţiunea constituie un abuz, pasibil de răspundere conform legislației penale a Republicii Moldova.

„IGP consideră acest incident drept o provocare la adresa autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova. IGP a documentat pe parcursul ultimilor ani mai multe incidente provocatoare similare, care au avut loc în aşa numitele „posturi de control transnistrene”, dar și împiedicarea activităţii legale a ofiţerilor Inspectoratului de Poliție Tighina.

IGP recomandă celor care execută, încuviinţează sau ordonă asemenea provocări, să se abţină pe viitor de la comiterea unor astfel de acţiuni abuzive. IGP va întreprinde toate măsurile legale necesare pentru asigurarea respectării legii pe teritoriiul statului şi siguranţei cetăţenilor Republicii Moldova”.

Notă! Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control reprezintă interesele Republicii Moldova şi participă nemijlocit la realizarea Acordului cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a RM, semnat de Moldova şi Federaţia Rusă la 21 iulie 1992. Delegaţia Republicii Moldova în CUC acordă asistenţă multilaterală procesului de reglementare paşnică şi pe cale politică a conflictului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

You may also like

Comments are closed.

By