Un moldovean și un sirian, reținuți. Au exportat ilegal miez de nucă în valoare de peste 50 000 de euro // VIDEO

17198234_956134464517459_773146184_n

Doi agenţi economici, cetăţeni ai Sirei şi Republicii Moldova, cu vârste cuprinse între 21 şi 50 de ani, au fost reţinuţi, fiind suspectaţi de contrabandă.

Agenţii economici au exportat, în perioada anului 2015, de pe teritoriul Republicii Moldova în Olanda, Germania, Austria şi alte state din Uniunea Europeană, miez de nucă în valoare de peste 50 000 euro, cu abateri de la legislaţie.

În declaraţiile vamale de export erau anexate certificate eliberate de Biroul vamal Chişinău, în care mărfurile exportate erau indicate ca fiind de origine autohtonă. La baza eliberării mai multor certificate de origine au stat acte de achiziţii pentru procurarea miezului de nucă de la diferite persoane fizice de pe teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, s-a constatat că o parte dintre persoanele indicate în actele de achiziţie în calitate de vânzători la momentul perfectării actelor respective erau decedate sau plecate de pe teritoriul Republicii Moldova.

În rezultatul măsurilor specifice de documentare, au fost identificate oficiile, depozitele, punctele de colectare şi alte construcţii clandestine de păstrare a miezului de nucă.

Urmare a percheziţiilor efectuate la domiciliile, depozitele şi oficiile suspecţilor, la 6 martie, au fost depistate şi ridicate acte de achiziţii utilizate, înscrisuri ciornă, mijloace băneşti în sumă de aproximativ 400 mii lei, a căror provenienţă nu putea fi explicată, calculatoare, un registru ciornă de achitare a serviciilor de transport pentru perioada 2013 până în prezent.

La fel, a fost depistată o cantitate de aproximativ 305 000 kg de miez de nucă, în valoare de peste 35 000 000 lei MD. O sută de tone din cantitatea indicată mai sus a fost depistată în cinci unităţi de transport de tip TIR, care se aflau în spaţiul vamal fiind pregătite pentru export în ţările din Uniunea Europeană.

Pe acest caz a fost iniţiată o cauză penală în baza art. 248 alin. 5 Cod Penal al RM. Conform legislaţiei, persoanele culpabile de „Contrabandă” se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani.

Actualmente, se efectuează acţiuni de investigaţii în vederea identificării tuturor membrilor grupului infracţional.

You may also like

Comments are closed.

By