R.Moldova nu va participa la Adunarea Parlamentară a CSI. Motivul – hărțuirea demnitarilor

csi

Biroul permanent a decis în ședința de astăzi ca delegația oficială a Parlamentului Republicii Moldova să nu participe la evenimentele organizate cu ocazia a 25 de ani de la formarea CSI.

Motivul este hărțuirea de către anumite autorități ale Federației Ruse a demnitarilor din Republica Moldova. Decizia a fost luată cu majoritatea voturilor membrilor Biroului permanent. Propunerea nu a fost susținută de reprezentanții fracțiunilor PSRM și PCRM. Totodată, Președintele fracțiunii PSRM a anunțat că deputații socialiști vor merge pe cont propriu la eveniment.

„Săptămâna viitoare sunt organizate mai multe evenimente legate de şedinţele plenare a Adunării Parlamentare a CSI. Luând în considerare nota diplomatică transmisă Rusiei, acele abuzuri din partea unor servicii speciale ruseşti la adresa demnitarilor moldoveni, care sunt menţionate în notă, dar şi dicuţiile avute cu autorităţile ruse, sunt unele mesaje pozitive care vin din Rusia, pe diverse căi. Autorităţile centrale ale Federaţiei Ruse examinează cu atenţie nota de protest, însă cu toate acestea nu avem un răspuns oficial din partea Rusiei. De aceea, delegaţia Republicii Moldova nu va participa la şedinţele Adunării Parlamentare a Comunității Statelor Independente”, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu în cadrul unui briefing de presă.

Amintim că la începutul lunii martie, autoritățile RM au transmis Federației Ruse o notă prin care sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de Guvernare din Republica Moldova. În notă s-a descris modul în care oficialii moldoveni sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați în mod umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești.

De asemenea, este descris modul abuziv în care una dintre instituțiile de la Moscova a încercat de mai multe ori în ultimele luni să pună sub monitorizare internațională mai mulți politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputați, folosindu-se în acest scop de informații false și date trunchiate.

La fel, în notă se menționează faptul că toate abuzurile, hărțuirea oficialilor moldoveni la intrarea în Federația Rusă și punerea lor sub monitorizare internațională, au luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigațiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniți din Federația Rusă.

Adunarea Parlamentară a CSI se va desfășura la Sankt Petersburg, în perioada 26-28 martie.

imagine arhivă: unimedia.info

You may also like

Comments are closed.

By