Premierul cere proceduri mai simple de eliberare a permiselor de ședere și de muncă pentru cetățenii străini

foto-_j0a5312

Soluţiile privind scoaterea barierelor care stau în calea atragerii investițiilor și obținerii permisului de muncă și de ședere pentru cetățenii străini, au fost puse în discuție în cadrul unei ședințe de lucru la Guvern, prezidată de Prim-ministrul Pavel Filip.

Premierul s-a referit la acțiunile deja întreprinse de Executiv pentru ameliorarea mediului de afaceri, între care: reducerea numărului instituțiilor cu funcții de control și a actelor permisive, aprobarea unei legislații care să asigure predictibilitatea și transparența controalelor de stat.

Totodată, Pavel Filip a menționat că în paralel cu aceste măsuri urmează să fie simplificate și reduse procedurile pe care trebuie să le realizeze un cetățean străin pentru a putea munci legal în Republica Moldova.

”Actualmente, s-a creat o situație, când barierele de legalizare a șederii și de angajare a cetățenilor străini devin bariere în calea investițiilor în țara noastră”, a spus Pavel Filip.

Pentru a scoate aceste constrângeri, la inițiativa Prim-ministrului, Secretariatul Consiliului Economic în colaborare cu autoritățile responsabile a elaborat un Plan de măsuri care să permită parcurgerea pașilor administrativi de legalizare a șederii cetățenilor străini într-un timp rezonabil și cu proceduri cât mai simple. Acest proces a fost precedat de discuții deschise și constructive cu autoritățile responsabile și mediul de afaceri.

Premierul a subliniat că ”Statul trebuie să-și mențină în continuare rolul de reglementator exigent, iar procedurile de eliberare a permiselor de muncă și de ședere pentru cetățenii străini pe teritoriul țării noastre trebuie să fie clare și simple”.

În urma discuțiilor, Prim-ministrul a solicitat autorităților responsabile să elaboreze și să avizeze, în decurs de o lună, propunerile de modificare a legii cu privire la migrația de muncă și privind regimul strănilor, astfel încât acest document să fie prezentat Guvernului spre examinare și aprobare.

You may also like

Comments are closed.

By