Persoanele cu dizabilități locomotorii vor beneficia de servicii de reabilitare profesională

scaun-cu-rotile-600x428

Persoanele cu dizabilități locomotorii care sunt în căutarea unui loc de muncă și persoanele cu dizabilități angajate în muncă, însă din cauza stării de sănătate nu pot desfășura activitatea de muncă conform calificării, vor beneficia de servicii de reabilitare profesională în cadrul Centrului Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare(CREPOR).

În acest sens, Guvernul a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, un proiect de hotărâre a Guvernului „Cu privire la prestarea serviciilor de reabilitare profesională în cadrul CREPOR”.

Reabilitarea profesională cuprinde un complex de măsuri medicale, profesionale, sociale şi pedagogice adresate persoanelor cu dizabilități locomotorii și care sunt prestate de către: psiholog, psihopedagog, asistent social, medic specialist în medicina muncii, kineto-terapeut, medic internist, medic ortoped traumatolog, medic psiho-terapeut, precum și cu implicarea altor specialiști.

Scopul acestora este recuperarea sau compensarea funcţiilor dereglate ale organismului şi capacităţii de muncă a persoanei cu dizabilităţi locomotorii, care din cauza stării de sănătate în interacţiune cu diverse împrejurări, obstacole și alți factori contextuali în care se regăseşte (factorii de mediu şi cei personali), nu îşi poate desfăşura activitatea de muncă conform calificării.

Cheltuielile pentru prestarea serviciilor de reabilitare profesională se vor efectua din contul și în limita alocațiilor financiare aprobate anual în aceste scopuri în bugetul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

You may also like

Comments are closed.

By