Noi tarife la energia electrică şi termică

CALDURA

Noile tarife au fost stabilite în cadrul unei ședințe de astăzi. Astfel, energia electrică se va scumpi cu 7 bani per kilowatt, adică vom achita 1 leu şi  99 de bani, iar căldura va costa consumatorii din capitală 1122 de lei pentru o gigacalorie, față de 1068 de lei. Locuitorii din Bălți vor achita 1 220 de lei per gigacalorie. Noile preţuri vor intra în vigoare de la 1 mai.

Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat mai multe hotărâri prin care a actualizat tarifele la serviciile de producere, furnizare și distribuție a energiei electrice și a energiei termice, pentru următorii operatori: Î.C.S. „RED Union-Fenosa” S.A., Î.C.S. „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” SRL, S.A. „RED-Nord”, S.A. ”RED Nord-Vest”, S.A. „Furnizarea Energiei Electrice NORD”, S.A. „TERMOELECTRICA”, S.A. „CET-Nord”.

ANRE a examinat solicitările titularilor de licență din sectoarele respective și a aprobat următoarele tarife :

- la energia electrică furnizată la tarife reglementate de către  Î.C.S. „Gas Natural Fenosa” S.R.L:

  • 199 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV);
  • 182 bani/kWh pentru consumatorii ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV).

la energia electrică furnizată la tarife reglementate de către S.A. ,,Furnizarea Energiei Electrice Nord”:

  • 184 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV) ale S.A. „RED Nord”;
  • 212 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV) ale S.A. „RED Nord”;
  • 201 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV) ale S.A. „RED Nord-Vest”;
  • 225 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV) ale S.A. „RED Nord-Vest”.

De asemenea, Consiliul de Administrație ANRE a aprobat prețul pentru energia electrică produsă de S.A. „CET- Nord”  de 170 bani/kWh.

Totodată, pentru energia termică livrată consumatorilor, Consiliul de Administrație ANRE a stabilit pentru anul 2017 următoarele tarife:

  • 1 122 lei/Gcal, tariful de livrare a energiei termice consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica”;
  • 1 220 lei/Gcal, energia termică livrată consumatorilor către S.A. „CET- Nord”.

Hotărârile au fost luate în conformitate cu prevederile Metodologiei tarifare, care stabilește că tarifele se determină anual de către operatorii rețelelor de distribuție și furnizorii de energie electrică la tarife reglementate și se aprobă, nu mai târziu de 1 aprilie, de către  Consiliul de Administraţie al ANRE, pentru a se evita acumularea devierilor financiare negative.

ANRE menționează că, noile tarife pentru serviciile de producere, furnizare și distribuție a energiei electrice vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar tarifele pentru energia termică livrată consumatorilor va intra în vigoare la data de 1 mai 2017.

You may also like

Comments are closed.

By