Mii de persoane evacuate din zona centralei de la Fukushima, îndrumate să se întoarcă în casele abandonate

Fukushima

Mii de persoane ce au fost evacuate din apropierea centralei nucleare avariate în 2011 la Fukushima sunt îndrumate să se reîntoarcă în locuinţele lor pentru a nu-şi pierde subvenţiile, în pofida îngrijorărilor în privinţa nivelurilor crescute de radioactivitate, informează The Guardian.

Această directivă, condamnată ca fiind o încălcare a drepturilor evacuaţilor de a trăi într-un mediu lipsit de pericole, va afecta aproximativ 27.000 de oameni.

Persoanele evacuate din apropierea centralei de la Fukushima riscă să piardă subvenţiile dacă nu se vor întoarce înapoi în fostele lor locuinţe pe care le consideră în continuare periculoase.

Guvernului îi este solicitat să declare zona din jurul centralei de la Fukushima necorespunzătoare pentru locuirea de către oameni, decât în cazul în care nivelul de radioactivitate ajunge la o limită recomandată de Comisia Internaţională de Protecţie Radiologică, citează Mediafax.

La sfârşitul lunii februarie, ordinele de evacuare vor fi ridicate în alte patru oraşe şi sate din apropierea centralei.

În urma dezastrului nuclear de la Fukushima, a doua cea mai mare calamitate după dezastrul de la Cernobîl din 1986, trei reactoare au fost avariate după cutremurul de nouă grade din martie 2011. Cutremurul a declanşat un tsunami care a devastat coasta nord-estică a Japoniei, ducând la moartea a aproximativ 19.000 de oameni şi la închiderea reactorului de răcire de la Fukushima.

You may also like

Comments are closed.

By