VIDEO // Marș în memoria celor căzuți în conflictul armat din 1992

Screenshot_12

Marșul memoriei și mitingul de comemorare a eroilor căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.

UPDATE // Președintele Parlamentului Andrian Candu, Prim-ministrul Pavel Filip și Președintele RM, Igor Dodon au depus flori la monumentul „Mama Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate”.

”Ne-am așezat la o masă de discuții cu cei de la Tiraspol pentru că nu vom admite repetarea celor patru luni de lupte sângeroase. Vom învăța să trăim din nou împreună cu cei din stânga Nistrului. Vom acorda un statut acelei părți a țării noastre care se numește Transnistria. Vom lucra pentru ca toți cetățenii din Republica Moldova să trăiască în pace, siguranță și acasă de la Cahul până la Camenca, de la Briceni până la Slobozia. Avem o țară mult prea mică ca să o împărțim, dar suficient de mare pentru a fi casa tuturor”, a declarat Președintele Parlamentului.

dodon fiip candu comemorare razboi nistru

comemorare razboi nistru.jpg3

comemorare razboi nistru.jpg55

”Ziua de astăzi trebuie să fie una a uniunii noastre naționale. Este ziua în care trebuie să uităm de diferențele care ne despart, pentru a ne aminti de lucrurile care ne leagă cu adevărat și ne fac să fim o societate. Iar aceste lucruri sunt dorința de a trăi în libertate, într-o țară independentă și democratică. Avem datoria să nu uităm niciodată faptele de vitejie pe care le-au făcut toți cei care au sărit să-și apere țara într-un moment dificil pentru ea”, a menționat Pavel Filip.

În această zi, acum 25 de ani, a început conflictul armat de pe Nistru, care a durat patru luni. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992, ulterior, au fost începute negocierile politice pentru reglementarea diferendului transnistrean. Anul trecut, în premieră, Parlamentului Republicii Moldova a instituit Platforma parlamentară de consultare și control parlamentar pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova în vederea oferirii unui sprijin politic și legislativ negociatorilor.

You may also like

Comments are closed.

By