VIDEO // Declarații de presă comune susținute de premierul României, Sorin Grindeanu, și premierul RM, Pavel Filip

parlament.md

UPDATE // Declarațiile premierilor Sorin Grindeanu și Pavel Filip, la finalul reuniunii bilaterale a guvernelor României și Republicii Moldova:

Sorin Grindeanu: Domnule prim-ministru, încă o dată, vă transmit: bine aţi venit, împreună cu echipa dumneavoastră! Azi am avut o întâlnire extrem de pragmatică şi abordarea, de asemenea, a fost pragmatică, am avut un dialog constructiv, aşa cum am avut de fiecare dată, care e baza, până la urmă, a cooperării dintre România şi Republica Moldova. Am reuşit azi să trecem în revistă foarte multe proiecte pe care le avem în acest moment în derulare. Am discutat despre proiecte viitoare, am discutat despre proiecte în domeniul energiei, infrastructurii, culturii, mediului, dezvoltare regională. Sunt lucruri concrete, aşa cum vă spuneam, care dezvoltă relaţia dintre România şi Republica Moldova.

Acţiunea României va continua să aibe un dublu rol: de stabilizare a Republicii Moldova şi de consolidare a cadrelor instituţionale şi democratice din Republica Moldova şi, în al doilea rând, de ancorare politică strategică, dar şi fizică a Republicii Moldova, în spaţiul european. În acest sens, au fost discuţiile noastre de astăzi concrete, dar care au fost ghidate de aceste două principii importante. Avem în vedere, în perioada următoare, să creştem prezenţa sau să trecem într-o nouă etapă, noi, România, ca prezenţă în Republica Moldova. Ne dorim consolidarea prezenţei investiţionale româneşti în Republica Moldova, dorim să fim parte a eventualelor procese de privatizare care vor avea loc în perioada următoare, în Republica Moldova, sigur, respectând toate procedurile transparente pe care dumneavoastră le veţi avea.

Credem că este timpul acţiunilor concrete, trebuie accelerate procesele de reformă şi consolidat pe mai departe, parcursul european al Republicii Moldova. România aşteaptă din partea Republicii Moldova consecvenţă şi seriozitate. Reiterez în final faptul că doar opţiunea europeană poate aduce răspunsuri durabile la aşteptările de prosperitate, siguranţă şi stabilitate ale cetăţenilor din Republica Moldova. Suntem pregătiţi să susţinem în continuare Republica Moldova pe acest drum.

Pavel Filip: Stimate domnule prim-ministru, stimate domnule preşedinte al Consiliului Judeţean, stimaţi miniştri, stimaţi jurnalişti, reprezentanţi ai instituţiilor media, vreau mai întâi de toate să mulţumesc, şi pe această cale domnului prim-ministru Sorin Grindeanu, pentru invitaţia de a efectua o vizită la Patria Neamţ, care reprezintă o ocazie deosebită, din punctul meu de vedere, de a discuta încă o dată agenda bilaterală a României şi Republicii Moldova.

Am reuşit să trecem în revistă toate proiectele care sunt în derulare şi, de asemenea, am vorbit şi despre proiecte de viitor. De asemenea, vreau să aduc sincere mulţumiri Consiliului Judeţean Neamţ pentru ospitalitatea de care se bucură delegaţia noastră. În cadrul discuţiilor am constatat că relaţiile dintre ţările noastre sunt marcate de o cooperare excelentă, practic, în toate domeniile, dialogul politic bilateral este dinamic şi divers, în spiritul parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

În acest sens, l-am asigurat pe domnul prim-ministru că Moldova rămâne ferm angajată pe calea realizării proiectului nostru strategic: implementarea consecventă a reformelor prevăzute de Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Moldova priveşte în continuare spre Vest ca şi proiect de ţară. Adevărul e că, indiferent de poziţionările prezidenţiale de la Chişinău, Constituţia dă mai multă putere de decizie parlamentului şi guvernului şi, din acest punct de vedere, în relaţia noastră cu România nu se va schimba nimic, precum nu se va schimba nimic din opţiunea noastră europeană, care este, de fapt, şi proiectul nostru de ţară. Am făcut un schimb de opinii pe marginea evoluţiilor în domeniul securităţii în plan regional, precum şi implicaţiile pe care acestea le pot avea în ceea ce priveşte stabilitatea Moldovei.

Totodată, am exprimat sincere mulţumiri pentru sprijinul constant acordat în parcursul nostru european, experienţa valoroasă românească oferită a contribuit esenţial în momente de maximă importanţă pentru Republica Moldova. Foarte important pentru noi, şi am apreciat, şi aducem mulţumiri încă o dată referitor la împrumutul de 150 de milioane de euro, primele două tranşe pe care Republica Moldova le-a primit; nu pot să nu spun aici că acest împrumut a venit, poate, în momentele cele mai grele pentru Republica Moldova. Apreciem acest lucru. De asemenea, în mod special vreau să aduc mulţumiri pentru cea mai recentă decizie a Guvernului român: 96 de autobuze şcolare, care vor veni curând în Republica Moldova. Am vorbit şi detaliile tehnice deja astăzi. Este o investiţie necesară pentru noi, în contextul reformei din educaţie şi în contextul optimizării şcolilor din Republica Moldova.

Relaţia noastră se consolidează optim prin proiecte concrete şi azi am vorbit de creşterea acestei cooperări în domeniul energetic, cel cultural, precum şi in alte domenii cheie, fie că vorbim de cel vamal sau de cel al infrastructurii. Nu a fost nevoie să inovăm la această întâlnire. Avem proiecte demarate şi încă nefinalizate. E important acum să ne concentrăm pe buna guvernare, în interesul cetăţenilor din ambele ţări.

Vom urgenta implementarea proiectelor energetice deja stabilite, care sunt foarte importante pentru Republica Moldova, Republica Moldova fiind un importator de energie. De aceea, securitatea energetică este în prim-plan şi este un obiectiv foarte important pentru guvernul pe care am onoarea să-l reprezint, şi am toată certitudinea că noi vom reuşi acest lucru şi prin interconexiunea la sistemul european prin intermediul României la gazele naturale, dar şi interconexiunile pe energie electrică.

Totodată, ne dorim să lansăm şi proiecte noi, aşa cum deja a vorbit domnul prim-ministru Grindeanu cu referire la investiţiile din România în Republica Moldova. Este adevărat, vom fi foarte bucuroşi să vă prezentăm tot programul de privatizare din Republica Moldova, şi aceste investiţii desigur că sunt binevenite.

De asemenea, am convenit cu premierul Grindeanu ca, în următoarele luni, să continuăm această tradiţie deja stabilită, aceste şedinţe comune de guvern, deja în format integral al guvernelor, şi ne-am exprimat disponibilitatea să găzduim următoarea şedinţă comună a guvernelor României şi Republicii Moldova, la Chişinău.

Vreau să vă spun că aceasta nu este începutul unei frumoase prietenii, e mai mult decât atât: e consolidarea unei marii frăţii europene.

You may also like

Comments are closed.

By