Fraude depistate la vămuirea autorismelor cu o reducere de 70% din cota accizei

vama5

Serviciile specializate ale Vămii au deconspirat o schemă infracțională de folosire abuzivă a facilităților care le oferă posibilitatea rezidenților care au introdus până la data de 1 noiembrie 2016 autoturisme cu numere de înmatriculare străine să le plaseze în regim vamal de import cu achitarea accizei în mărime de 30% din cota accizei stabilite pentru anul 2016.

Astfel au fost depistate trei autoturisme marca ”Lexus” care au fost vămuite în condițiile legii respective, deși au fost introduse în țară în perioada lunilor decembrie 2016 – februarie 2017.

Schema consta în utilizarea pentru toate cele trei autoturisme a unui și aceluiași set de plăcuțe cu numere de înmatriculare a unei unități de transport introduse până la data de 1 noiembrie 2016 și respectiv, prezentarea aceluiași certificat care atestă achitarea vinietei (condiție obligatorie pentru acordarea reducerii de 70 % din cota accizei).

Alte două ilegalități similare au fost depistate în cazul a două autoturisme marca ”Mercedes”, vămuite după aceeași schemă.

Prin urmare, în rezultatul acordării ilegale a facilităților aferente, bugetului de stat i-a fost cauzat un prejudiciu de circa 290 000 lei.

Cazul este cercetat de către organul de urmărie penală al Serviciului Vamal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, elementele constitutive ale căreia includ folosirea frauduloasă a documentelor sau a mijloacelor de identificare vamală, ori prin nedeclarare sau declarare neautentică în documentele vamale sau în alte documente de trecere a frontierei.

Conducerea Serviciului Vamal urmează să stabilească toate circumstanțele și atragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

You may also like

Comments are closed.

By