El când a mințit? Liderul PLDM, Viorel Cibotaru, despre votul uninominal: Va da sistemului nostru electoral o latură umană mai pronunţată, în care electoratul să se implice mai mult în alegerea deputaţilor

cibotaru

Liderul PLDM, Viorel Cibotaru, se declara acum patru ani un adept înflăcărat al modificării sistemului electoral, considerând că astfel vor putea accede în legislativ personalități notorii, din afara influențelor de partid.

Viorel Cibotaru declara, după modificarea sistemului electoral din 2013 că, aceasta îi oferă procesului electoral o latură umană mai pronunțată.

„Principalul avantaj pe care-l văd constă într-o deschidere mai mare de intrare în parlament a unor personalităţi, în afara sferei de influenţă a partidelor, într-o formulă mai bine organizată. Această lege poate fi privită şi ca un experiment de a da sistemului nostru electoral o latură umană mai pronunţată, în care electoratul să se implice mai mult în alegerea deputaţilor”, declara Viorel Cibotaru pentru Adevărul în 2013.

Se pare însă că ceva l-a făcut pe Cibotaru să-și schimbe părerea, astfel că zilele trecute deja se opunea modificării sistemului electoral, alături de Maia Sandu și Andrei Năstase. Observatorii politici susțin că fiecare din cei trei politicieni au propriile interese pentru a respinge modificarea sistemului electoral: Andrei Năstase critică tot ce vine din partea lui Vlad Plahotniuc, Maia Sandu nu are echipă în teritoriu, astfel că se reduc șansele ca cineva de la PAS să acceadă în Parlament, iar Viorel Cibotaru este interesat în menținerea actualului sistem, care s-a dovedit vicios, în speranța că va reuși să facă un bloc electoral cu PAS și PPDA ca să mențină PLDM-ul în Parlament.

Deși Cibotaru critică sistemul uninominal, tot el a recunoscut luni la o emisiune televizată că actualul sistem electoral este unul corupt, iar pe listele de partid sunt promovate persoane „în funcție de cine și cum a intrat la liderul partidului cu un geamantan sau un Mercedes”. El a recunoscut că în PLDM anume așa au fost întocmite listele electorale. „Sigur că s-a întâmplat și la PLDM”, a declarat liderul formațiunii.

sursa: Politics.MD

You may also like

Comments are closed.

By