13 C
Chișinău
Monday, April 19, 2021

Democrații propun vot uninominal în Parlament: Cetățenii vor alege oameni, nu liste de partid

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Conducerea Partidului Democrat din Moldova a decis în unanimitate să susțină un nou sistem electoral pentru alegerea deputaților – sistemul de vot uninominal. PDM consideră că această inițiativă va contribui eficient la reformarea clasei politice din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc.

Potrivit președintelui PD, noul sistem uninominal va asigura „controlul cetățenilor asupra politicienilor”, subliniind că cetățenii vor alege „oameni, nu liste de partid”, precum și faptul că fiecare raion va avea reprezentanți în Parlament, aleși chiar din comunitățile locale. Un alt avantaj al noului sistem va fi reprezentarea moldovenilor din diasporă, care vor avea astfel pentru prima dată deputații lor în Parlamentul de la Chișinău. Președintele PDM a spus că propunerea democraților va include posibilitatea revocării deputatului ales uninominal dacă acesta nu-și va face datoria față de cetățeni.

Vlad Plahotniuc a spus că Partidul Democrat va declanșa o amplă campanie de informare a cetățenilor privind votul uninominal, iar în paralel va derula un proces de strângere de semnături în favoarea acestui sistem de vot.

La rândul său, președintele Igor Dodon susține că inițiativa PDM este inacceptabilă și că se va opune acestei reforme „care distruge sistemul partinic din Republica Moldova”.

„Sistemul electoral trebuie să fie reformat, dar nu așa cum propun ei, nu prin metode care îl schimbă din temelii. Propun reducerea numărului de deputați, implicarea cetățenilor din Transnistria și din diaspora. Și categoric nu uninominalului”, susține Dodon.

foto: privesc.eu

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img