Ciclonul Debbie a lovit coasta Australiei. Peste 30 de mii de oameni au fost evacuați

Madagascar Weather

Ciclonul Debbie a adus, marți, în nord-estul Australiei ploi torențiale și rafale puternice de vânt. Peste 30.000 de locuitori au fost evacuați.

Ciclonul, clasificat la categoria 4 pe o scară de 5, cu rafale de vânt de până la 270 kilometri pe oră, a lovit continentul în jurul prânzului (02:00 GMT), în zona statului Queensland, notează Agerpres.

În larg, arhipelagul insulelor Whitsundays a fost primul lovit de ciclon.

O persoană aflată în locuința sa de pe Insula Hamilton a declarat presei că zgomotul este asurzitor. „E ca și cum trec mai multe trenuri de marfă”, a spus bărbatul pe numele său Charlie pentru Australian Broadcasting Corporation.

Chris O’Brien, de la serviciile de pompieri din Queensland, a declarat că a primit informații cu privire la primele daune provocate de ciclon. „Suntem informați că din loc în loc acoperișurile încep să fie luate pe sus, inclusiv la unele dintre clădirile noastre din Whitsundays”, a spus acesta.

Screenshot_1

australia-cyclone-debbie

Autoritățile s-au temut inițial că ciclonul Debbie va atinge zona de coastă în zori, în timpul mareei înalte, fapt ce ar fi prezentat un risc foarte ridicat de inundații, însă ritmul de înaintare al furtunii a încetinit peste noapte.

Autoritățile au anunțat locuitorii să se pregătească pentru cea mai puternică furtună de la ciclonul Yasi, din 2011, care a distrus mai multe locuințe și culturi din nordul Queensland.

3.500 de persoane au fost evacuate din orașele Home Hill și Proserpina, la o sută de kilometri sud de orașul turistic Townsville.

Aproximativ 2.000 de alte persoane care trăiesc în zona centrală a Bowen au fost, de asemenea, evacuate, mai arată sursa citată.

Circa 25.000 de locuitori din zonele joase din Mackay, spre sud, au fost avertizați să se adăpostească la înălțime de teama valurilor care ar putea depăși doi metri înălțime.

 

You may also like

Comments are closed.

By