15 C
Chișinău
Saturday, May 8, 2021

Parlamentul și Guvernul în ședință comună: Au stabilit acțiunile pentru a accelera implementarea Acordului de Asociere cu UE

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Prioritățile pentru 2017 și acțiunile comune ale Parlamentului și Guvernului pentru a accelera implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană au fost stabilite la prima ședință comună Parlament – Guvern din acest an.

Guvernul a elaborat Planul Naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada 2017 – 2019, un document ce conține peste 500 de pagini. În baza acestuia, Parlamentul a întocmit Planul legislativ de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere. Documentul elaborat de Parlament însumează 111 acțiuni, care urmează a fi implementate în acest an și care reprezintă o nouă Foaie de parcurs.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a salutat elaborarea unui document consolidat pentru toate instituțiile statului în vederea implementării Acordului de Asociere.

”Planul legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere în 2017 permite să ne setăm prioritățile, să ne mobilizăm și să ne organizăm mai bine în 2017. Planul cuprinde, de asemenea, documente comunitare și termenii de adoptare. Vom depune eforturi pentru accelerarea implementării Acordului de Asociere, inclusiv prin control parlamentar”, a spus Andrian Candu.

”Am lucrat într-un regim alert, sub presiunea timpului, fapt care ne-a făcut să ne mobilizăm şi să ne coordonăm acţiunile. Mulţumesc colegilor din Parlament pentru susţinerea pe care ne-au acordat-o şi îmi doresc ca şi în 2017 să lucrăm ca o echipă, să îndeplinim angajamentele asumate faţă de partenerii de dezvoltare şi cetăţeni”, a subliniat Pavel Filip.

sedinta comuna parlament guvern

Speakerul a menționat necesitatea circulației electronice a documentelor între Parlament și Guvern. Andrian Candu a convenit cu Premierul delegarea unui reprezentant al Parlamentului în Guvern, prezentarea în timp util a proiectelor legislative în Parlament pentru a fi excluse o parte din dificultățile apărute anul trecut.

Pe agenda de lucru a Parlamentului se află, în prezent, 426 de proiecte de acte legislative, inclusiv proiectele care au pierdut din actualitate. Președintele Parlamentului a cerut președinților de comisii să examineze situația și să întocmească rapoarte de respingere, unde este cazul. Totodată, Andrian Candu a dispus verificarea termenului de prescripție a proiectelor, în conformitate cu Regulamentul Parlamentului.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img