O nouă schemă pusă la cale de raiderul N1 în CSI, Veaceslav Platon în nordul țării

platon2.jpgindependent.md

Bloggerul Veaceslav Balacci a scos la iveală o nouă schemă, „și mai obraznică”, pusă la cale de raiderul N1 în CSI, Veaceslav Platon. Obiectul atacului este gospodăria agricolă din satul Drepcăuţi, Briceni.

„Gospodăria agricolă din Drepcăuţi a început să-i facă din ochi Raiderului după februarie 2011. Anume atunci gospodăria agricolă SRL DREBOZACI a fost procurată de un investitor ucrainean, SRL CHIMAGROMARKETING. La momentul procurării gospodăriei de către investitorul ucrainean, aceasta avea încheiate contracte de arendă pe un termen de 10 ani a terenurilor agricole ale majorităţii locuitorilor satului Drepcăuţi, cu obligaţiunile onorate, fără careva datorii la executarea acestora. După efectuarea investiţiilor, în volum de 5 milioane USD, în starea materială şi tehnică a gospodăriei, inclusiv după aplicarea tehnologiilor moderne de agricultură şi dotarea gospodăriei cu tehnică agricolă performantă şi după ce locuitorii din sat au început să primească pentru terenurile date în arendă gospodăriei o recompensă dublă comparativ cu ce primeau anterior, au început problemele şi atacurile.

Schema atacului raider a folosit aceleaşi instrumente, preferate de Platon, pârghiile administrative, judecătorii şi procurorii. În calitate de vârf de lance a fost folosit un escroc bine cunoscut la Nord, Ghenadie Ioxa.

ioxa3

Acesta poate fi numit, perfect meritat, Platonul Briceniului. Raiderul de Briceni a devenit cunoscut după ce a preluat prin înşelăciune, prin intermediul SRL PARTAŞ, terenurile oamenilor din satul Criva, Briceni, iar după ce a scos banii, în ianuarie 2015 a falimentat întreprinderea şi a dispărut, cu tot cu bani (peste 32 de milioane de lei), sub protecţia procurorilor şi judecătorilor de la Briceni.

N-a plecat prea departe. Acesta a fost plasat, pentru a repeta schema de la Criva şi la Drepcăuţi, unde investitotrul ucrainean reabilitase gospodăria agricolă, transformând-o în una performantă şi profitabilă. O parte din banii furaţi de la locuitorii satului Criva au fost investiţi în schema de esrocherie din Drepcăuţi. Ioxa a început să abordeze locuitorii satului, în principal pensionarii şi prin înşelăciune, contra sume de la 300 la 6000 de lei (mizere, dar tentante pentru bieţii săteni) lua în „arendă” cota valorică a tehnicii uzate aflate în gospodăria satului. În schimb Ioxa le cerea victimelor escrocheriei să semneze o procură generală pe numele său, care prevedea dreptul de a înstrăina nu doar cotele valorice, dar şi cotele de teren agricol! În total, Ioxa a prostit astfel 340 de locuitori ai satului.

Ioxa s-a întâlnit la Chişinău cu reprezentantul investitorului ucrainean şi a cerut ca gospodăria să-i acorde 900 de hectare de pământ, prelucrate de gospodărie. În replică la refuz, investitotrul a fost preîntâmpinat că va regreta şi să se aştepte la surprize. Şi surprizele, deloc plăcute, cu adevărat au venit!

Oamenii lui Platon au mizat anume pe Ioxa nu doar pentru talentul său de escroc, dar şi datorită relaţiilor sale cu oamenii din fruntea instituţiilor de drept din Briceni. Acesta este prieten cu verii Victor Comerzan, procurorul raionului Briceni şi Ghenadie Comerzan, vicepreşedinte al Judecătoriei Briceni. Nu ştiu de ce nu văd cei de la CSM şi CNI conflict de interese în funcţiile deţinute, în acelaşi raion, de cei doi veri, dar în Moldova… se mai întâmplă!

drebozaci_2În primăvara anului 2015, chiar în pragul startului sezonului agricol, oamenii lui Ioxa au blocat staţia de tractoare a gospodăriei, astfel ca tehnica agricolă să nu poată fi scoasă la semănat terenurile, aflate în posesia gospodăriei conform unor contracte de arendă perfect valabile până în anul 2020, înregistrate legal la organul cadastral! În acelaşi timp, în Drepcăuţi a apărut tehnica SRL PARTAŞ din Criva, a lui Ioxa, care se afla în procedură de faliment, care a început ziua în amiaza mare să semene ABUZIV 950 de hectare de teren agricol, deja prelucrate pentru însămânţat şi care aparţineau gospodăriei agricole din Drepcăuţi! Toate plângerile în privinţa abuzurilor, depuse de gospodăria agricolă în adresa inspectoratului de poliţie Briceni, i-au lăsat reci pe poliţişti! Puteţi vedea în aliniatul de mai sus şi de ce.

În continuare, pentru a face posibilă implementarea schemei, la alegerile locale din 2015 oamenii lui Platon l-au făcut pe Ioxa primar de Drepcăuţi. Cum? Foarte simplu! Exact după schema conform căreia au obţinut penru câteva mii de lei dreptul de a înstrăina terenurile oamenilor. Chiar înainte de alegeri, în Drepcăuţi a fost adus un camion cu saci de zahăr (de ce anume de zahăr vedeţi mai sus lista de întreprinderi preluate prin atac raider de Platon), iar locuitorii satului au fost anunţaţi că toţi cei care îl vor vota pe Ioxa vor primi câte un sac de zahăr din acel camion şi câte 1000 de lei. Partea cea mai funny a fost nu faza cu reuşita coruperii electorale şi că foarte puţin peste jumătate din alegătorii din Drepcăuţi, în principal cei care deja fuseseră prostiţi prin schema de preluare a terenurilor, cu adevărat l-au votat pe escroc, astfel abătând nenorocirea şi asupra celeilalte jumătăţi de alegători din sat, dar şi a celor care n-au ieşit la vot. Partea cea mai funny a fost că imediat după alegeri camionul a plecat din sat, cu tot cu zahăr şi cu tot cu cei câte 1000 de lei promişi alegătorilor!

Cel mai interesant însă a fost în toamna lui 2015! După ce Ioxa a fost făcut primar, raiderii au venit să-şi strângă roada semănată abuziv în primăvară! La Drepcăuţi a apărut din nou tehnica raiderilor, care după scenariul din primăvară a blocat staţia de tractoare a gospodăriei şi (ATENŢIE!) a purces la strângerea ABUZIVĂ a roadei de pe cele aproape 1000 de hectare semănate abuziv în primăvară (vezi imaginile). Din nou, totul s-a întâmplat chiar sub ochii poliţiştilor, care asistau pasiv la abuz. Mai mult chiar, au avut loc ciocniri cu aplicarea armelor de foc între oamenii raiderilor şi angajaţii gospodăriei. Unul din angajaţii gospodăriei a fost rănit la picior în urma unui atac armat. Acesta a fost transportat la Spitalul de Urgenţă din Chişinău. Sunt foarte curios să văd dosarul penal, care era obligatoriu să fie intentat pe acest caz de inspectoratul de poliţie Briceni, la sesizarea medicilor! A nu, n-a fost niciun dosar penal, sau dosarul a fost clasat, domnilor poliţişti şi procurori din Briceni??? Spre deosebire de Sorin Paciu în Pădurea Domnească, angajatul de la Drepcăuţi a supravieţuit şi cazul n-a apărut în presă, fapt care v-a permis să vă faceţi de cap, da?!drebozaci_3

Ei, dacă procurorii din Briceni n-au intentat dosar penal în acest caz, l-au intentat în altul! Peste câteva săptămâni după împuşcăturile de pe dealurile Drepcăuţiului, procurorii din Briceni au intentat totuşi un dosar penal împotriva unuia din ucrainenii investitori, Dukach Volodymyr! Investitorul a fost învinuit de delapidarea averii străine, dosarul fiind intentat evident la comanda raiderilor, or din momentul procurării gospodăriei agricole din Drepcăuţi, investitorii n-au vândut nimic din bunurile gospodăriei, mai mult chiar depunând efort pentru conservarea şi păstrarea tehnicii vechi, rămase de la fosta conducere a întreprinderii. Dosarul penal ar fi fost pornit în baza plângerii a 12 locuitori ai satului Drepcăuţi, care a fost FALSIFICATĂ, or cel puţin 3 din figuranţii plângerii susţin că nu au semnat niciun fel de plângere la procuratură!

drebozaci_4Şi nu doar procurorul, dar şi vărul judecător a fost pus la treabă! Oamenii lui Ioxa, în baza unei procuri falsificate au depus la Judecătoria Briceni o acţiune, confom căreia câţiva locuitori ai satului Drepcăuţi cer încasarea unui pretins prejudiciu de la SRL DREBOZACI, rezultat în urma folosirii cotei valorice a acestora. În cadrul acestui dosar, judecătorul Tverdohleb de la Judecătoria Briceni a emis o încheiere prin care a paralizat activitatea gospodăriei agricole din Drepcăuţi, fiind aplicat sechestru pe conturile bancare şi toate bunurile întreprinderii! Schema preferată, cu încheierile judecătoreşti, a lui Platon, care se laudă că este un geniu în ale dreptului!

După ce încheierea Judecătoriei Briceni a fost casată de Curtea Supremă de Justiţie, în vara anului 2015 acelaşi grup de persoane depune o nouă acţiune la Judecătoria Briceni, pretinzând repetat de la gospodăria agricolă zeci de milioane de lei, FĂRĂ NICIUN ACT JUSTIFICATIV. Şi (ATENŢIE!) pe acest dosar, preluat deja personal de judecătorul Ghenadie Comerzan, Judecătoria Briceni emite o nouă încheiere prin care paralizează activitatea întreprinderii, punând sechestru pe conturile şi bunurile gospodăriei, inclusiv (ATENŢIE!) pe roada viitoare, de rapiţă, grâu şi soie (vezi imaginile)!drebozaci_incheiere_1

Imediat după ce Curtea de Apel Bălţi a casat şi această încheiere, Ghenadie Comerzan emite o a treia încheiere de aplicare a sechestrului, prin care paralizează repetat activitatea gospodăriei. În ianuarie 2016 Curtea de Apel Bălţi casează şi această încheiere, iar în august 2016 Judecătoria Briceni emite o nouă încheiere de aplicare a sechestrului! Casă de nebuni? Nu, doar justiţie moldovenească!

drebozaci_incheiere_2Judecătoria Briceni la un moment dat a început să lucreze doar pentru raideri, fiind emise în total în doar 2 ani zeci de încheieri împotriva gospodăriei din Drepcăuţi, fără a fi examinat în fond vreun litigiu. Exact după scenariul conform căruia a fost atacată întreprinderea de stat CEREALE-CUPCINI, acelaşi grup de persoane, folosit şi la aplicarea sechestrului pe bunurile SRL DREBOZACI, a iniţiat procedura de separare a celor mai valoroase bunuri ale gospodăriei, în detrimentul celorlalţi 1500 de coproprietari, care constituie MAREA MAJORITATE. Astfel, în aprilie 2015 Judecătoria Briceni admite cererea de chemare în judecată a SRL CAPITAL-PLANT, fondată de Cristian Ioxa (fiul lui Ghenadie Ioxa) către (ATENŢIE!) Ghenadie Ioxa şi îi recunoaşte reclamantului dreptul de proprietate asupra Staţiei de tractoare şi a depozitului gospodăriei, care aparţin inclusiv celor 1500 de coproprietari majoritari!

La 24 august 2016 judecătorul Judecătoriei Briceni Aurelia Procopişina emite o nouă încheiere de asigurare acţiunii, a aceluiaşi grup de persoane, controlat de Ioxa, împotriva SRL DREBOZACI, care cereau rezilierea contractelor de arendă încheiate de aceştia cu gospodăria. Prin încheiere, judecătorul a suspendat contractele de arendă, perfect legale şi înregistrate la oficiul cadastral, astfel printr-o simplă încheiere rezolvând practic fondul cauzei!

Şi staţi că nu e tot! La 1 septembrie 2016 Ghenadie Comerzan emite o încheiere, care poate fi calificată drept INFRACŢIUNE! În vederea asigurării acţiunii depuse la Judecătoria Briceni de către (ATENŢIE!) SRL CAPITAL-PLANT (a fiului lui Ioxa) şi (ATENŢIE!) a unei întreprinderi din Cupcini, se dispune accesul pe terenurile gospodăriei agricole din Drepcăuţi care aparţin SRL DREBOZACI (care nu poate avea nicio treabă cu un eventual litigiu între cei doi agenţi economici), pentru transmiterea forţată, colectarea, transportarea şi depozitarea roadei, deja a anului 2016! Tot în septembrie 2016, Comerzan emite încă 2 astfel de încheieri. În baza acestor încheieri, fără examinarea în fond a unor litigii, gospodăria din Drepcăuţi a pierdut şi roada din 2016 de pe cele aproape 1000 de hectare!

drebozaci_insolvabilitateDacă tot a fost făcut primar, Ioxa a conectat şi primăria Drepcăuţi, pentru ultima faza a atacului raider! La 2 septembrie 2016 acelaşi judecător de la Briceni Aurelia Procopişina a emis o încheiere de aplicare a sechestrului pe un alt dosar, intentat de Primăria Drepcăuţi împotriva gospodăriei agricole, cu referire la un pretins prejudiciu. Iar la 15 septembrie 2016, pretinsul creditor FĂRĂ VREO CREANŢĂ probată, depune la Curtea de Apel Bălţi o cerere prin care solicită intentarea procedurii de insolvabilitate în privinţa SRL DREBOZACI, satisfăcută de instanţa de judecată, fiind numit un administrator provizoriu al SRL DREBOZACI (vezi imaginea)! Acesta a fost punctul final ochit de raideri, la care s-a ajuns cu succes. În pragul sezonului agricol 2017, gospodăria ţărănească din Drepcăuţi s-a pomenit în proces de faliment. Astfel, schema clasică elaborată de Platon a fost finalizată cu succes. Master class de la judecători!

Ca şi în celelalte cazuri în care e vorba de scheme ale lui Veaceslav Platon, totul este pe cât de genial, pe atât şi de obraznic, simplu şi banal. De fapt, e vorba de atacuri concertate ale raiderilor, susţinute de funcţionari, judecători, procurori şi executori judecătoreşti corupţi. Indiferent de victime, fie oameni de afaceri moldoveni, fie investitori străini, schema e aceeaşi. Aceleaşi sunt şi metodele, şi rezultatele atacurilor. Întrebarea mea pentru toate instituţiile de drept din Moldova, de la Procuratura Anticorupţie, CNA (în special direcţia Nord de la Bălţi) şi până la Consiliul Superior al Magistraturii este CUM e posibil ca schema să fie aplicată în continuare, şi după ce Raiderul nr.1 Platon a fost reţinut la Kiev de SBU, la 26 iunie 2016??? Conform informaţiilor de care dispun, judecătorii de la Briceni ar fi încasat de la oamenii lui Platon câte 20 de mii de euro pentru încheierile ilegale!”.

Bloggerul amintește în material și despre schemele de atac prin care Platon a pus mâna pe mai multe întreprinderi din nordul țării, printre CEREALE-CUPCINI, SA CUPCINI-CRISTAL, SA GLODENI-ZAHĂR, SA COMBINATUL DE ZAHĂR DIN ALEXĂNDRENI, SA FRUNZĂ şi SA FABRICA DE ZAHĂR DIN FĂLEŞTI”.

You may also like

Comments are closed.

By