Legea privind amnistia fiscală, retrasă din Parlament

parlament 3.jpg555

Proiectele de legi cu privire la amnistia fiscală şi liberalizarea capitalului a fost retrasă din Parlament de majoritatea parlamentară.

Preşedintele Legislativului, Andrian Candu, a declarat în cadrul unei intervenţii telefonice la PUBLIKA TV că în urma expertizelor juridice şi economice, cu participarea experţilor locali şi internaţionali, au fost descoperite mai multe deficienţe care au condus la retragerea celor două proiecte de lege.

„Aşa cum am şi promis atunci când a fost iniţiat proiectul şi votat în lectura I, toată această perioadă am lucrat cu expertiză juridică şi economică, atât cu experţi locali, cât şi cu experţi internaţionali. Au fost constatate mai multe deficienţe. În concluzie am ajuns la ideea de retragere a celor două proiecte legate de liberalizarea capitalului şi amnistia fiscală. Ieri, împreună cu colegii din majoritatea parlamentară, toţi cei care am semnat proiectele de legi, cei care am iniţiat proiectele, cinci deputaţi, am depus cererea de retragere. Astăzi deja proiectele sunt retrase din Parlament.

Este prematur să discutăm dacă aceste proiecte vor reveni în Parlament într-o altă formulă. Sunt multe discuţii şi în societate. Lucrul cel mai important este că un astfel proiect de lege trebuie lucrat tehnic cu expertiză internaţională, mai ales că Republica Moldova face parte dintr-o serie de aranjamente internaţionale legate de contracararea spălării banilor, a terorismului. Sunt aranjamente internaţionale pe care trebuie să le luăm în considerare. Cu siguranţă, revenirea la acest subiect presupune consultări ample şi discuţii cu partenerii de dezvoltare”, a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Proiectul legii privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală a fost înregistrat în Parlament la 1 decembrie curent.

Liberalizarea capitalului oferea persoanelor fizice posibilitatea să-și declare și să-și liberalizeze capitalurile care anterior nu erau declarate. Aceasta se referea atât la mijlocele bănești, cât și la imobile, valori mobiliare, cote de participare la capitalul societăților cu răspundere limitată, mijloace de transport rutier etc.

Putea fi supus liberalizării capitalul care anterior nu a fost obiect al impunerii, evitându-se penalizarea de natură fiscală. În acest fel, proiectul oferea o oportunitate unică de a introduce în circuitul economic legal anumite bunuri sau mijloace bănești, achitând o taxă de 2% din suma activelor liberalizate.

Cât ține de stimularea fiscală aceasta presupunea, potrivit inițiativei, anularea datoriilor la buget sub formă de penalități, cu condiția că se achită suma datoriei de bază și taxa de 2%.

sursa: publika.md

You may also like

Comments are closed.

By