Gurbangulî Berdîmuhamedov, învestit în funcția de președinte al Turkmenistanului

1456830828_12

Gurbangulî Berdîmuhamedov, la putere în Turkmenistan de mai bine de un deceniu, a fost învestit vineri în funcția de președinte, după ce a fost reales cu 98% din voturi la conducerea acestei țări din Asia Centrală, una dintre cele mai izolate din lume, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ceremonia de învestitură a avut loc într-un palat somptuos din centrul capitalei Așhabad, la care au participat 2.500 de persoane, printre care parlamentari, oficiali guvernamentali, ambasadori străini și opt contracandidați ai lui Berdîmuhamedov la alegerile prezidențiale de duminica trecută.

„Poporul meu mi-a acordat o mare încredere, alegându-mă” la președinție, a declarat Berdîmuhamedov, 59 de ani, în aplauzele participanților la ceremonie. „Este o nouă etapă de dezvoltare care începe pentru Turkmenistan și ne-am stabilit obiective și mai grandioase”, a spus el, promițând să creeze „în scurt timp” un post de delegat pentru drepturile omului în această țară unde, potrivit ONG-urilor specializate cum ar fi Amnesty International, acestea sunt încălcate cu regularitate.

După două mandate de cinci ani fiecare, Berdîmuhamedov ar trebui de data aceasta să rămână la putere cel puțin șapte ani datorită unei reforme constituționale adoptate în septembrie 2016.

Dentist personal al primului președinte al țării, Saparmurat Niazov, devenit ministru al sănătății, Berdîmuhamedov a fost ales pentru prima dată în 2007, cu 89% din voturi, la mai puțin de un an după moartea lui Niazov, și reales în 2012, cu un scor de 97,14%. El a fost reales din nou la 13 februarie, cu aproape 98% din voturi și o prezență la vot de 97%.

Președinte, șef al guvernului și general de armată, el menține un control aproape absolut asupra presei și societății civile și a impus un cult al personalității în această țară de cinci milioane de locuitori, după modelul predecesorului său.

Pe locul patru în rezervele mondiale de gaze, Turkmenistanul se confruntă acum cu o criză economică din cauza căderii prețurilor hidrocarburilor și a recesiunii ce a lovit Rusia vecină.

You may also like

Comments are closed.

By