Consiliul de Presă, recunoscut oficial drept bâtă politică și instrument de cenzură

media_147999240134761400-620x310

Prin Hotărârea nr.2c-77/16 a Judecătoriei Comerciale de Circumscripție din 13 februarie 2017, zi cu ghinion, Consiliul de Presă a fost recunoscut culpabil pentru defăimare și cenzura libertății de exprimare, fiind obligat să-și ceară scuze publice de la portalul BASARABIA.MD.

La tema procesului, precum și asupra hotărârii nu mă opresc, pentru că este un alt subiect și nici nu vreau să-l ating, dar voi acorda o atenție aparte însuși faptului că, în sfârșit, acest ”Consiliul de Presă” a fost recunoscut prin hotărâre judecătorească în calitate de instrument de cenzură, folosit de cele mai multe ori în favoarea mediului politic liberal-democrat-galben-aburit.

Dacă am lua structura Consiliului (lista este aici), atunci am vedea acolo instituții și oameni finanțați din banii jefuiți de la Banca de Economii (lista este aici), unii fiind niște cățeluși gata să latre de fiecare dată când un subiect aparte este în defavoarea stăpânilor.

Trebuie să știți că, acest Consiliu, neînregistrat oficial, este fondat și condus în mare parte de Asociația Presei Independente, iar asociația este condusă la rândul ei de către Petru Macovei, cel mai devotat omul al lui Vlad Filat. Pentru a vă convinge este suficient să formați numărul de telefon al Consiliului de presă (+373 22 220 996), iar la capătul firului va răspunde cineva de la API. Mai mult, aceste două „instituții” se află pe aceeași adresă juridică (str. Bucureşti 41/5, mun. Chişinău, R. Moldova, MD-2012), iar aceasta întărește afirmația avocatei  Doina Ioana Străisteanu, care spune că fondarea și neînregistrarea oficială a Consiliului de Presă a fost premeditată, și anume pentru a fugi de răspundere.

De menționat că, acest Consiliu de Presă, care nu este o instituție înregistrată oficial, a emis în august 2016 o decizie în favoarea Maiei Sandu, considerând atunci că succesoarea politică a lui Vlad Filat a fost înjosită în legătură cu demersul către Fondul Monetar Internațional (vezi aici), deși Maia Sandu a înjosit întreaga țară și a solicitat stoparea finanțărilor externe, iar scrisoarea ei a ajuns și pe masa investitorilor străini.

Despre partizanatul politic al membrilor Consiliului de Presă și API nu s-a aflat de azi sau ieri. Se știe de ani buni ce ocupații au oamenii finanțați de Vlad Filat, Țopi și tot așa mai departe. Probabil ar fi o irosire de timp și nici nu mi-ar ajunge degete la mâini și picioare să număr de câte ori s-au ținut pantalonii fostului lider liberal-democrat sau de fusta Maiei Sandu.

Astfel, pe lângă alte decizii, este demonstrat faptul că adunătura de oameni, care se numesc ”Consiliul de presă”, este un instrument politic și activat mai mult atunci când o cere cineva de sus. Pe de altă parte, este îngrijorător faptul că unele instituții media și-au creat un organ prin care doresc să închidă gura jurnaliștilor care nu fac parte din casta lor. În acest sens, este greșit să considerăm API și Consiliul de Presă ca fiind instituții corecte, echidistante și imparțiale. Or, dacă am face o analiză amănunțită a activității lor, am observa cu ușurință ce hram țin și încotro bat de fiecare dată.

În acest context, luând în considerare ultima hotărâre a instanței de judecată, înțelegem că acest Consiliu de Presă nu există și nici nu trebuie să fie luat în seamă, așa cum nici API nu trebuie considerată o instituție serioasă.

sursa: gandrabur.net

You may also like

Comments are closed.

By