Amnesty International acuză Siria de spânzurări în masă într-o închisoare de lângă Damasc

sednaya-military-prison

Organizaţia umanitară Amnesty International a publicat marţi un raport în care acuză Guvernul sirian că duce o „politică de exterminare”, indicând că până la 13.000 de deţinuţi au fost executaţi prin spânzurare într-o închisoare din apropiere de Damasc, relatează postul de televiziune France 24, citat de Mediafax.

Raportul, intitulat „Abatorul uman: Spânzurări în masă şi exterminare la închisoarea Saydnaya”, are la bază mărturiile a 84 de martori, inclusiv gardieni, deţinuţi şi judecători.

Datele disponibile indică că săptămânal, până la 50 de deţinuţi ar fi fost condamnaţi arbritar, torturaţi şi spânzuraţi în perioada cuprinsă între 2011 şi 2015, iar totalul ar fi între 5.000 şi 13.000. Cele mai multe dintre victime erau persoane civile acuzate că s-ar fi opus regimului preşedintelui Bashar Al-Assad.

Mulți deținuți au fost torturați în mod repetat, privați sistematic de hrană, apă, medicamente și asistență medicală, condamnați în urma unor farse judiciare, executați în secret și înmormântați în gropi comune, mai scrie Agerpres.

AFP furnizează și alte detalii din raport. Cel puțin o dată pe săptămână, grupuri de până la 50 de persoane erau scoase din celule pentru procese arbitrare, bătute, apoi spânzurate noaptea, în cel mai deplin secret. În timpul proceselor, deținuții aveau ochii legați și nu știau când și cum vor muri, până când li se punea lațul de gât. Cei spânzurați erau lăsați în ștreang 10-15 minute, iar ajutoarele călăilor îi trăgeau de picioare pe cei mai ușori, a căror greutate nu era suficientă ca să îi ucidă.

Un fost militar a relatat că, punând urechea pe pardoseală, se puteau auzi sunete ca niște gâlgâituri din sala de execuții de dedesubt. „Dormeam pe fondul zgomotelor persoanelor care mureau sufocate. Pentru mine, era normal în acea perioadă”, a spus martorul.

Amnesty mai afirmă că unii deținuți au fost violați sau obligați să se violeze între ei. Mâncarea li se arunca uneori pe podeaua celulei. Vorbitul era interzis.

De la începutul conflictului din Siria, au fost uciși sau nevoiți să se refugieze peste 310.000 de oameni. Un raport mai vechi al Amnesty estima la 17.700 numărul morților din penitenciare.

You may also like

Comments are closed.

By