Plahotniuc: Moldova vrea să fie o punte de legătură între Est şi Vest, dar nu un câmp de luptă

plahotniuc

Intențiile noii administrații de la Casa Albă de a îmbunătăți relațiile cu Federația Rusă ar putea aduce beneficii și Republicii Moldova, consideră președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc. Într-un articol apărut și semnat de Plahotniuc în una din cele mai cunoscute surse mass-media de peste ocean, FoxNews, președintele PDM îi transmite lui Donald Trump mesajul că Moldova vrea să fie o punte de legătură între Est şi Vest şi nu un câmp de luptă.  Totodată Plahotniuc accentuează că majoritatea moldovenilor doresc să fie pro-ocidentali fără a fi antiruși.

“Moldova vrea să fie o punte de legătură între Est şi Vest şi nu un câmp de luptă. Dacă Statele Unite şi Rusia sunt în stare să consolideze o nouă relaţie, mai concentrată pe cooperare decât pe confruntare, acest fapt ar putea duce la soluţionarea conflictului separatist nu numai în Transnistria, ci şi în conflictele teritoriale din Crimeea, Ucraina, Osetia de Sud şi Abhazia, Georgia”, a scris Plahotniuc.

Plahotniuc recunoaște că Moldova depinde mult de relaţiile bune dintre SUA şi Rusia și speră că planurile administrației americane de a îmbunătăți relațiile cu Rusia nu vor fi în detrimentul visului R. Moldova de a crea legături mai profunde cu Occidentul. “Ca o mică fostă Republică Sovietică, fără ieşire la mare şi prinsă între NATO dinspre vest şi Ucraina dinspre est, Moldova depinde mult de relaţiile bune dintre SUA şi Rusia. Moldova nu doreşte să fie trasă înapoi pe orbita Moscovei, iar noi suntem conştienţi de faptul că nu putem prospera fiind un pion în lupta de putere între Est şi Vest”, a menționat Vlad Plahotniuc.

Totodată el deschide o rană mai veche și spune că moldovenii vor să fie pro-occidentali fără a fi antiruși.

“În cazul în care Moldova se apropie de Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, suntem percepuţi greşit ca antiruşi, iar gesturile de prietenie faţă de Rusia sunt interpretate greşit, ca o renunţare la integrarea europeană. Adevărul este că majoritatea moldovenilor doresc să fie pro-occidentali, fără a fi antiruşi. Cu afinităţile noastre culturale şi istorice cu Rusia, al doilea cel mai mare partener comercial al nostru după UE, noi nu suntem ostili faţă de Moscova. Ne dorim să se rezolve neînţelegerile noastre cu Rusia, în special în ceea ce ţine de Transnistria, şi să extindem relaţia noastră economică”, a explicat președintele PDM.

El mai spune că Moldova depune eforturi mari să atingă democraţia, piaţă liberă şi statul de drept și vede în Occident un model economic şi politic. “Pentru Statele Unite şi Moldova, acest lucru ar trebui să fie un moment de promisiune, nu de pericol. Suntem încrezători în privinţa îmbunătăţirii relaţiilor moldo-americane în acest an, când sărbătorim 25 de ani de relaţii diplomatice. Simbolismul ar trebui să fie ca un impuls în cooperarea noastră. Dacă relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia vor începe să se dezgheţe, aceasta va fi doar o veste bună pentru Moldova. Suntem pe calea obiectivului nostru final al prosperităţii, democraţiei antreprenoriale, păstrarea unor norme legale şi constituţionale, care priveşte spre Occident şi menţine relaţii calde cu toţi vecinii săi.

În acest efort, Statele Unite şi UE sunt cei care ne inspiră şi ne aşteptăm să fiţi în continuare partenerii noştri”, a concluzionat Vlad Plahotniuc.

You may also like

Comments are closed.

By