PE DEGETE // Cum i-a jucat Țopa pe angajați

jurnal TV
1.Val Butnaru merge cu Durbală la Țopa, unde se bate în cuie decizia de închidere a o bună parte din Emisiuni și disponibilizare a angajaților. Decizia urma a fi comunicată după revenirea lor din Frankfurt (BAD HOMBURG) și trebuia legată cumva de anumite presiuni care ar veni din partea puterii. Însă la o analiză simplă devine clar că mutarea sediului în altă clădire nu presupunea în mod normal și alungarea celei mai mari părți din echipă, or PRO TV sau NIT au demonstrat: a) că o televiziune poate fi mutată într-o noapte b) se poate emite si dintr-un garaja, păstrând toate emisiunile.
Trebuie de înțeles clar, locul sediului nu are nimic cu mărimea echipei. E vorba doar de resursele pe care e gata să le cheltuiască finanțatorul.
 
2. Decizia de disponibilizare se dorea luată de mai mult timp însă nu se găsea pretextul. Încă în 2013, Țopa vroia să renunțe la finanțarea televiziunii (o spune și Cheianu în mai pe scurt). Cel mai interesant este altceva,  contextul – exact în perioada în care Filat, după Pădurea Domnească (scandal pornit la Jurnal de Mocanu) a mers la Plahotniuc să-și ceară scuze pentru tentativa eșuată de a-l înlătura din politic, iar ulterior a fost umilit public prin decizia CC. Țopa înțelesese atunci că JTV nu va rezisa fără umbrela lui Filat, care devenise deja umil și ascultător, un fel de prizonier al lui Plahotniuc, or anume umbrela acestui personaj a fost una dintre factorii de bază care au determinat crearea Jurnalului.
 
3. Problemele cu proprietarii SkyTower durează de mai mulți ani, potrivit unor documente făcute publice de Eugen Luchianiuc, iar acum, scrisoarea de înștiințare i-a venit exact la țanc lui Țopa. Încă din noiembrie aceștia gandeau cum să combine alungarea angajaților pe la casele cui îi are cu o campanie de victimizare din care să iasă oarecum că nu Țopa le-a tăiat posturile de lucru, ci guvernarea. Cu cât e mai nevirosimil și întortocheat scenariul cu atât mai ușor victimile propagandei cred în el.
 
4. Câteva mici nuanțe nu se leagă în toată această poveste: ce au disponibilizările cu schimbarea sediului ?; De ce se renunță la divertisment (unicul segment în care JTV ar fi putut atrage publicitatea) si se lasă emisiunile care nu aduc bani ?; care este scopul păstrării doar a dezbaterilor police, dacă nu promovarea Platformei DA; de ce Țopa transforma televiziunea Generalistă înapoi în una de știri, un fel de Publika?
 
5. Decizia de închidere a emisiunilor și disponibilizare a personalului nu are nimic în comun cu situația de la SkyTower, or producția emisiunilor poate fi realizată oriunde. Spațiile studiourilor JTV din SkyTower sunt cu mult mai mici decât cele de la GMG, fapt care denotă un lucru cert – nu spațiul este problema ci nedorința lui Țopa de a mai finanța proiectul. Că se vrea aruncarea acestei nedorințe pe spatele lui Plahotniuc, e altceva. La mijloc sunt însă doar banii, sau nedorința proprietarilor de-ai mai cheltui pe produse dedicate oamenilor. Miza se pune acum doar pe Platforma DA. O greșeală strategică, de altfel. O televiziune de acest gen nu va mai avea niciodată ratting.

You may also like

Comments are closed.

By