Fosta echipă NIT, solidară cu Jurnal TV: Jos mâna de pe presa liberă!

Jurnal

În 2009, atunci când NIT – televiziune de partid, a fost nevoită să părăsească sediul pe care îl ocupa la Telecentru, Jurnal de Chișinău, aflat în proprietatea lui Victor Țopa, jubila. Articole pline de ură erau scrise de jurnaliștii angajați acolo. Iată un exemplu, nu vă fie lene, citiți-l.
(http://www.jurnal.md/ro/import/2009/12/29/jurnal-de-chi-inau-finita-la-comedia-107632/ )

Deși situația pare trasă a indigo, există două detalii care fac totuși diferența între NIT și Jurnal. Dincolo de calitatea materialului jurnalistic despre care nu ne vom expune, doar spectatorii fiind în drept să decidă acest lucru butonând telecomanda, diferența dintre cazul NIT și Jurnal constă în 2 mici/mari detalii:
NIT chiar a fost scos de Guvernul Filat din sediul în care a investit o grămadă de bani. NIT chiar a fost suspus represiunilor politice.
NIT nu avea nici o datorie la plata chiriei.

În rest, lucruruile s-au derulat după un scenariu mult mai urât în cazul NIT. În numai 2 săptămâni, colectivul NIT a fost în stare să reamenajeze studioul și redacția într-un (sic!) GARAJ. Știți care-i cel mai interesant lucru ? Din acel garaj, NIT a emis mai bine de 2 ani, iar spectatorii nu au simțit diferența. I-au omorât numai prin retragerea licenței.

ONG-urile de media și toți jurnaliștii solidari acum cu Jurnal TV-ul jubilau, după cum am mai spus și nu condamnau acțiunea politică. Pentru că majoritatea lor făcea parte din echipa lui Vladimir Vasilievici Filat, care este defapt și echipa partenerului său de afaceri Victor Țopa – nu degeaba apără acum cu înverșunare Jurnalul.

Mai mult ca atât, investiția în Jurnal TV, a fost realizată de Țopa, doar după ce acesta a fost sigur că procesul de detronare a comuniștilor este ireversibil, iar Vladimir Filat va putea să fie garantul existenței Jurnalului, or relațiile cu Plahotniuc deveneau din ce în ce mai reci. Dar asta este deja o altă poveste.

Mult mai interesant este ceea ce se întâmplă acum. Așa cum au anticipat mai mulți jurnaliști și analiști, JurnalTV-ul a pus la cale combinația de victimizare cu mai mult timp înainte. Aceștia doreau sa facă restructurizările de mai mult timp, or mașinăria jurnalistică era prea costisitoare. Pentru aceasta aveau nevoie de un motiv, pe care sa-l invoce spectatorilor, dar și propriilor jurnaliști. Motivul, mai bine zis pretextul, a fost gasit – nu achităm chiria, iar proprietarul clădirii ne alungă. Zicem că a făcut-o la indicația lui Plahotniuc. Jurnaliștilor le spunem că în noul sediu pur și simplu nu mai avem loc pentru ei.

Două întrebări pertinente apar:
De ce mutarea sediului presupune neapărat și reducerea de personal, dacă problema nu e în bani ?
Nu există sedii la fel de mari în Chișinău ?

Explicația după cum am scris mai sus, e simplă: Țopa, cel care într-un inteviu genial difuzat de jurnal TV explica cât de mult iubește Moldova și cât de mult câștigă și cât de mult e gata să dea de la el pentru raza de lumină, (min 8:42 – https://youtu.be/thbX7ziIMBo?t=8m41s ) nu mai vrea să cheltuiască, sau nu mai are ce cheltui pe Jurnal.

Plahotniuc e de vină? Probabil.

You may also like

Comments are closed.

By