Pensii mai mari! Vor fi calculate în baza veniturilor

orhei oameni

Începând cu anul 2017, persoanele care se vor pensiona vor primi pensii mai mari, calculate pe baza veniturilor pe care le-au obținut. Mai mult, în unele cazuri pensiile se vor dubla. Aceasta prevede proiectul de reformare a sistemului de pensii, propus de Guvern, la baza căruia stă principiul de echitate socială, notează Today.MD.

„Reforma presupune asigurarea unui trai decent pensionarilor şi potenţialilor pensionari prin formula de valorizare. Valorizarea veniturilor care au fost realizate după anul 1999 la nivelul veniturilor existente. Sunt nişte măsuri extrem de importante care sunt pentru acele mame care au crescut până la vârsta de 18 ani copii cu dizabilităţi şi ştiţi că acestă perioadă de îngrijire nu era inclusă în stagiul de cotizare. Actualmente noi prevedem includerea acestei perioade în stagiul de cotizare”, a declarat viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Viorica Dumbrăveanu.

Una din principalele particularități a acestei reforme este principul echității sociale. Astfel, vor fi excluse cazurile când anumite categorii de cetățeni ar fi privilegiați în acest sens.

„Această reformă presupune şi o echitate în sistem. Avem în continuare categorii de persoane care se pensionează după nişte norme privilegiate. Noi suntem în favoarea ca fiecare, indiferent, face partea din categoria de judecător, procuror, funcţionar public, eşti un medic, eşti un învăţător, eşti o persoană de la ţară, toţi urmează să se pensioneze după aceeaşi normă de pensionare şi după aceeaşi formulă de calcul”, a subliniat directorul CNAS, Laura Grecu.

Oamenii salută prevederile reformei și susțin că aceasta inițiativă trebuie să aducă mai multă dreptate în sistemul de pensionare.

You may also like

Comments are closed.

By